Проектът за решение на Народното събрание за продажба на двата реактора за АЕЦ “Белене” на Украйна е пример за загробване на стратегически обект за енергетиката ни срещу жълти стотинки, коментираха енергетици и финансови анализатори, пише Труд бг.

Сметките показват, че държавата ни е платила малко над 600 млн. евро (около 1,2 млрд. лева, б. р.)за оборудването. В Русия обаче все още има поне 1/3 от него, припомниха енергийни експерти и уточниха, че в “Националната енергийна компания” (НЕК) то е осчетоводено като оборудване с дълъг цикъл на производство за 1,2 млрд. лева, но за него не се знае дали има фактури.

“В Русия все още има елементи и сглобки, които са поне за над 50 млн. евро, но за тях българската власт изобщо не е правила опит да ги докара, защото нямало осигурен транспорт”, казаха енергетици.

Спорeд тях, обезценките, които се предвиждат по груби сметки за НЕК от изваждането на реакторите за АЕЦ “Белене” от активите са около 1,3 млрд. лева от общо активи за 2,5 млрд. лева. С тях очакванията са НЕК да погаси кредити към БЕХ и други задължения.

В края на 2021 година правителството реши високата печалба на НЕК да отиде за предсрочно възстановяване на отпуснатия от държавата кредит в размер на 601 617 евро с левова равностойност 1 176 661 лв. за изплащане на задълженията на НЕК по арбитражното дело с “Атомстройекспорт” АД - Русия във връзка с проекта АЕЦ “Белене”.

От междинен отчет през 2022 г. на НЕК става ясно, че заради това е “сключен и нов заем между НЕК ЕАД и БЕХ ЕАД в размер на 700 000 лв. със срок на действие до 31.12.2024 г., с който бе извършено пълното плащане към МE за отпуснатия кредит”.

Именно този кредит би могъл НЕК да върне на БЕХ с продажбата на реакторите, но експертите изчисляват, че отново 1,3 млрд. лева ще стоят на Националната енрегийна компания като непокрити загуби. Задълженията на НЕК отново по неофициални данни са около 2 млрд. лева при 1, 063 млрд. лева регистриран капитал на дружеството.

Към 30 юни 2022 г., видно от отчета на НЕК, имотите, машини и съоръжения, отнасящи се до проекта “Белене”, включват активи в процес на изграждане в размер на 2 501 452 лв. и други дълготрайни материални активи в размер на 74 271 лв.

Енергетици с многогодишен опит бяха категорични, че няма как Украйна да ползва наши реактори за свой проект за атомна централа, тъй като всяко подобно начинание минава през цялостна фаза на проучване и строителството на АЕЦ започва, едва след като са уточнени всички детайли и компоненти.

“Най-вероятно в Украйна имат необходимост от парогенераторите, тъй като очевидно скоро няма да получат нови от Русия предвид конфликта, но парогенераторите на АЕЦ “Козлодуй” също ще се нуждаят от смяна в даден момент”, обясниха енергетици.

На този фон в енергийна комисия дадоха зелена светлина на министъра на енергетиката да започне преговори с колегата си от Украйна за продажба на руското оборудване.

Минималната цена, на която има право да продаде реакторите, е 1,2 млрд. лв. - толкова колкото е договорено да го закупим от Русия преди близо 15 години.

Депутатите от “Възраждане” и от БСП гласуваха срещу проекта на решение на ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС, а народните представители от ИТН го подкрепиха. Очаква се продажбата на реакторите ни да влезе за окончателно решение в пленарна зала веднага.

Доводите срещу проекта бяха, че Украйна като държава във война с международни дългове в размер на 170 млрд. долара може да подпише контракт, за който няма реално финансиране и страната ни да продаде действащо ядрено оборудване срещу подписи на хартия, а дългът след време да бъде опростен.

Затова и председателстващият енергийната комисия депутат от ГЕРБ Делян Добрев предложи да се впише в проекта, че при евентуална Зродажба оборудването ще бъде изнесено от страната само след като бъде платено за него. Това обаче остана за обсъжданията в зала.

Богомил Манчев, председател на Булатом: Реакторите от „Белене“ не стават за украинската централа 

След като Украйна смята, че може да направи своята централа без Русия, ние също можем. Френската “Електрисите дьо Франс” (EDF) и чешката компания “Шкода” могат да довършат спряния в момента проект за АЕЦ “Белене”.

Украинците не знаят как се правят трето поколение реактори. На нас са ни необходими два лока на площадката на “Белене” и два на площадка Козлодуй. В рамките на 25 години ние трябва да изградим четири реактора, за да може да заместим V и VI блок, на които животът свършва през 2047 и 2051 г.

Има подготвено споразумение с френската компания EDF, което трябва да бъде подписано с НЕК за довършване на проекта за АЕЦ “Белене” или за инсталиране на други реактори.

Оборудването на “Белене” не става за Украинската централа. Ама нас не ни интересува дали става или не става. Ако платят 700 млн. евро, да ги плащат. Да не вземат наште да го дадат подарък? 

Казвам, че оборудването на АЕЦ “Белене” не става за украинската централа, защото реакторите са “накичени” със системи за безопасност, които няма как да се вместят в сградата, която е направена там. Тя твърде наподобява тази на V и VI блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Ако е вярно, че украинците искат само парогенераторите, то ще е голяма глупост да им продадем - това са от новия тип парогенератори и най-логично е да ги пазим за “Козлодуй”. Ако ни се счупи някой парогенератор в “Козлодуй” с какво ще го заменим? Ще накараме украинците да ни го върнат, така ли? За това не бях се сетил.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Целта е да се скрие далавера с „Белене“, Споразумението „Боташ“ е вредно за България

Временна комисия за „Боташ”

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи пред медиите в парламента, че в Белене започват протести срещу предложението на ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС да се продават реакторите за ядрената централа.

С продажбата на двата блока целят завинаги да се приключи с проекта “Белене” на първо място и на второ - да скрият една далавера, защото България е платила 600 млн. за оборудване, което го няма - на площадката има за около 250 млн.

Разликата е потънала в нечии джобове и с тази сделка искат да покрият истината за кражбата и корупцията”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И в отговор на въпрос посочи, че енергийните експерти на БСП ще проследят как продажбата ще се отрази върху финансовото състояние на НЕК. “Заради замразяването на “Белене”, България години наред търпи загуби:

“Ако имахме “Белене”, в съвсем друго състояние щеше да е енергетиката на България, бюджетът на България, цените за българските домакинства и българската икономика.

Те (ГЕРБ и ДБ, б. р.) го погребаха, защото било “гьол”. Сега искат да си покрият далаверата за разликата от 300 млн.”, каза Нинова. “Даваме си сметка, че цялото бързане е и заради посещението на президента Зеленски в България. Целта, която обявяват, не е тази, която е истината”, каза Корнелия Нинова.

Държим временна комисия да се занимае със Споразумението с “Боташ”, заяви Нинова по повод на условията за България в Споразумението с турската енергийна компания “Боташ” за доставки на газ по време на служебното правителство.

“Искаме пълната истина, тази комисия трябва да се запознае с детайлите и да изнесе фактите. Ние смятаме, че това Споразумение е вредно за интересите на България заради срока и условията в него”, каза Нинова.

На въпрос дали президентът Румен Радев има някакво участие в подписването на Споразумението, Нинова посочи, че в БСП нямат информация дали Радев има някакво лично отношение към подписването, но Споразумението е факт по време на управлението на негово правителство и това “следва да го ангажира по някакъв начин”.

Искра Михайлова, депутат от “Възраждане”: България е без енергийна стратегия от 2020 година

Депутатите от “Възраждане” се усъмниха дали продажбата на реакторите за АЕЦ “Белене” въобще ще се състои, или ще се случи подаряване на оборудването на Украйна.

“Кое точно е спешно на тази комисия, при положение, че вчера (вторник, б. р) е внесен този проект на решение”, запита Искра Михайлова от “Възраждане” по повод на бързането на приемането на проекта на решение на ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС. Тя посочи, че към решението няма нито едно експертно становище. “Припомням, че България се намира без енергийна стратегия от 2020 година”, обяви Искра Михайлова.

Тя коментира и Споразумението с “Боташ”, подписано с турската компания по време на служебния кабинет: “Как това е добро за България, като, от една страна, цената за пренос е двойно по-скъпа от обичайната, от друга - ще купуваме през Турция като посредник?”

“Булгаргаз” трябва да заплаща на “Боташ” цена 9,145 долара за мегаватчас. При обемите за 2023 г. това прави 5 млн. лв. на месец. След увеличението на обемите от 2024 г. до края на 13-годишния договор, сумата нараства на близо 15 млн. лв. на месец.

Тези плащания на “Булгаргаз” са задължителни, независимо дали е направен реален внос на газ, припомни Искра Михайлова. И допълни: “От друга страна, Турция си е осигурила достъп до европейската газопреносна мрежа през България, но без да участва в съответните процедури, а през посредник - “Булгаргаз”.

“Всички други печелят, ние плащаме. Пренасяме или не нещо по трасетата, ще плащаме. Прекратим ли споразумението, отново плащаме и то за целия период на договора. Цената на пренос ще влезе в цената на газа, съответно за потребителите, което идва в цената на всеки краен продукт, произведен използвайки газ”, заяви пред “Труд news” Искра Михайлова.

Дела и документи

Хроника на по-важните дати през отминалите 42 години

През 70-те - започват проучванията за изграждане на втора АЕЦ, 1981 г. “Енергопроект” изготвя документацията за площадката.

1987 г. - започва основното строителство.

1991 г., август - Правителството спира строителството.

2002 г. - министър-председателят Симеон Сакскобургготски обявява намерението на правителството да поднови строителството.

2004 г., ноември - Министърът на околната среда и водите одобрява осъществяването на инвестиционното предложение за строителство на площадка “Белене”.

2005 г., април - Правителството определя проекта за обект с национално значение.

2005 г., март - 2006 г., октомври - проведен е конкурс за избор на технология и основен изпълнител. Избрано е предложението на “Атомстройекспорт”, Русия за изграждане на 2 блока с по 1000 MW, по еволюционен проект А-92 с реакторна инсталация В-466.

2006 г., ноември - НЕК подписва споразумение с избрания изпълнител “Атомстройекспорт” (АСЕ).

2008 г., януари - подписан е договорът за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ „Белене” между НЕК и АСЕ.

До 2008 г. - проектирането на АЕЦ “Белене” е изпълнено.

2012 г., март - Правителството отменя решенията на МС от 2005 г. за определяне на енергиен обект ядрена централа на площадка “Белене” като обект с национално значение. На 28 март 2012 г. Народното събрание потвърждава спирането на проекта.

27.01.2013 г. - Национален референдум с въпрос: “Да се развива ли ядрената енергия в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. През февруари решение по него взема Народното събрание, като подкрепя спирането на проекта.

2016 г. - НЕК и “Атомстройекспорт” - АД водят арбитражни спорове в Международния арбитражен съд. Руската “Атомстройекспорт” (АСЕ) е осъдила “Националната електрическа компания” (НЕК) в Международния арбитраж в Париж да плати 550 млн. евро за поръчано, но неплатено оборудване за спрения проект АЕЦ “Белене”.

2018 г., юни - МС възлага на министъра на енергетиката да възобнови дейностите за изграждане на централата.

2019 г., март - НЕК отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене”.

2020 г., май - инфopмaциoнният мeмopaндyм зa пpoeктa AEЦ Бeлeнe е изпратен дo вcички кaндидaти включени в т. н. “кpaткa лиcтa” - Kитaйcкaтa нaциoнaлнa ядpeнa кopпopaция (СNNС), Aтoмeнepгoпpoм AД - Pocaтoм, Kopeйcкaтa xидpo-ядpeнa кopпopaция, Фpaмaтoм CAC - Фpaнция и Джeнepaл Eлeктpик, CAЩ.

2021 г., септември - Асен Василев: “Проектът АЕЦ “Белене” няма как да бъде реализиран”.

2023 г., май - Служебният енергиен министър Росен Христов след заявка за възобновяване на проекта: “Направихме проверка на консервацията на оборудването на площадката в “Белене” и на поддръжката на самото оборудване. Всичко се изпълнява по план съгласно предписанията на производителя. Така че цялото оборудване е в състояние годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти. Състоянието е на ниво заводско, т. е. чисто ново”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук