Евтина вносна захар, заливаща търговската мрежа, съсипва домашната ракия, алармираха потърпевши. От началото на летния сезон в много хипермаркети се появиха реклами за супер евтина вносна захар от 1 до 1,20 лв. за килограм. За сравнение, цената на качествената българска захар започва от 1,50 лв. за килограм, съобщава „Телеграф”.
Един от потърпевшите &ndash; Георги Иванов, разказа, че купил захар от голям хранителен магазин в Търново на промоция &ndash; 10 кг за 12 лв. Върху пакетите нямало производител и телефон за контакти, а само името на фирмата вносител и щемпел &bdquo;Произведено в EU&rdquo;. С тази захар той посипал ранни джнки и стари компоти, но две седмици по-късно, колкото е обичайният срок за ферментация, изобщо нямало признаци за такава. Негов познат, работил като технолог в захарни заводи, обяснил, че причината за това е във фалшивата захар, която била пълна с подобрители и стабилизатори, Те не позволявали захарта да причини ферментацията на плодовете.<br /> <br /> Други от потърпевшите споделят, че след като насипали сместа в казана, вместо ракия от лулата започвала да излиза кисела вода лек алкохолен градус. <br /> <br /> Експертите препоръчват евтината захар с неясен производител изобщо да не се използва или в краен случай &ndash; само за подслаждане на кафе и чай. В никакъв случай, обаче, тя не трябва да се използва за производство на ракия или вино, където има процес на ферментация. Същата е препоръката и при варенето на компотите. Некачествената захар лесно може да се установи още на вкус, тъй като не е толкова сладка, а кристалите й са по-големи.<br /> <br />