Първа тъпка за ограничаване на алкохола от сивия сектор, който по данни на Националната лозаро-винарска камара заема над 50%, направиха депутатите, съобщава „24 часа”.
Казанджийниците да варят ракия само от 31 юли до 31 декември, а ако решат да работят извън това време, трябва да поискат разрешение от Агенция &ldquo;Митници&rdquo;.<br /> <br /> Тази поправка гласува бюджетната комисия на второ четене в закона за акцизите. Промените засягат собственици на казани, защото за малки обекти занапред ще се смятат казани с обем до 500 л, а не както е сега до 1000 л.<br /> <br /> &ldquo;Не правим текст да забраним казаните за домашна ракия, а защитаваме приходите в бюджета&rdquo;, каза вносителят на поправката депутатът от ПФ Емил Димитров <br /> <br /> Това ще вдигне акцизната ставка на казаните над 500 л от 550 на 1000 лв. за хектолитър чист алкохол. Промените в закона не засягат домашните производители, а две категории лица, които се занимават с производство на спиртни напитки. Първите са около 60 лицензирани складодържатели, т.е. т.нар. винпроми.<br /> <br /> Вторите са над 2000 специализирани малки обекти за дестилиране, заради които всъщност се правят измененията.<br /> <br /> &ldquo;Целта е да се извади на светло алкохолът от сивия сектор. Защото лицензираните промишлени изби у нас годишно оползотворяват 200 000 тона грозде и внасят в републиканския бюджет 185 млн. лв. Докато специализирани малки обекти за дестилиране преработват 200 000 тона грозде и 100 000 тона плодове, а внасят в хазната едва 700 000 лева. Това не са измислени цифри, а са данни от Министерството на финансите&rdquo;, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев./БЛИЦ<br /> <br />