Зам.-шефът на хотелиерите: Цяла индустрия е поставена под риск

Приемам, че нашият сектор се превърна в жертвено агне, заяви Атанас Димитров

„Несериозно ми се струва да поставяме под риск здравето на хората. Имаме по различно мнение за отварянето на заведенията веднага. Искаме още утре да отворим, но въпросът е дали обстановката го позволява и доколко няма да нанесем щета”.

Това обяви зам.-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. 

„Виждаме обаче какво се случва в големите вериги и стълпотворението на хора там. Не разбираме логиката в това, че ни затвориха, въпреки че при нас беше въведено строго отстояние между масите.

Приемам, че нашият сектор се превърна в жертвено агне”, допълни той. Димитров каза, че иска в магазините да се въведат строги мерки и начини за посещение. 

Основен за Димитров е и въпросът с компенсациите в сектора.

„Не трябва само да компенсираме служителите и работниците, защото един ден трябва да имат работни места. Трябва да обезпечим работодателите и инвеститорите.

Необходимо е да има мерки, които са насочени към тях. Нужна е оперативност и сумите не трябва да се изплащат през март догодина”, категоричен е зам.-председателят на БХРА. 

Според него една цяла индустрия е поставена под риск. „Виждаме как ако не бъде подпомогната от държавата, тя ще изчезне. Трябва кардинално решение - иска ли България да разчита на туризма си, или не”, посочи още Димитров. 

Той е на мнение, че най-ценният ресурс в туризма са хората, в които се е инвестирало.

„Този ресурс започва да прелива в други сектори. Впоследствие ще започне да емигрира. Ако не му помогнем и съхраним, няма да има на кого да разчитаме и да бъдем конкурентноспособни”, заключи Димитров.