Зам.-шефът на заведенията за мерките: Сякаш съм на боксов мач

Вече сме във втори рунд. В първия около 30% от колегите се разделиха с бизнеса си, независимо от плахите опити за подкрепа от страна на кабинета, смята Атанас Димитров

Проблемът със затварянето на заведенията и хотелите е сложен и продължава близо година. Прилича на боксов мач. Вече сме във втори рунд. В първия около 30% от колегите се разделиха с бизнеса си, независимо от плахите опити за подкрепа от страна на кабинета.

Това коментира пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От миналата седмица собственици и служители в заведения чакат с надежда кога ще могат отново да посрещат клиенти. Ограничителният режим беше разхлабен по отношение на ученици, на спортни зали, но не и за ресторантите.

Затова от бранша насрочиха протест за 27 януари (сряда). Такава проява (манифестация) в същия ден ще има и от страна на хора от клубната сцена.

Димитров припомни, че през лятото част от членовете на БХРА са се посъвзели, но втората вълна на коронавирусната пандемия е нанесло нов удар. Необходима е по-голяма експедитивност при прилагане на подкрепящите мерки и разплащане на помощите, подчерта той:

„За нас е най-важно здравето на служителите и клиентите. Но сме инвестирали много в персонала. Без хората туризмът е само сгради без дух. 

Ако ние сме жертвен агнец, компенсациите трябва да са такива, че да можем отново да участваме със своя дан в икономиката.“

Има много разходи, трупат се данъци, дори и без дейност. Мерките може да са и по-добри, но и приетите да останат, те трябва да се изпълняват бързо, подчерта Атанас Димитров:

„При хотелите положението е тежко. Някои от тях са затворени без акт. Искаме предвидимост. Да знаем кога и при какви условия ще отворим отново – възможно най-скоро. Има време за диалог. Нека го проведем.“