България си връща туристите от Западна Европа, които изгуби през последните години и все повече туристи от нови пазари припознават страната ни като туристическа дестинация. Това са тенденциите, които отчитат туроператори и хотелиери. По Черноморието очакват по-добър и по-дълъг летен сезон от миналогодишния. Прогнозите са броят на туристите и приходите да задминат изключително добрите резултати от 2016 г.
Туристите, които загубихме от Западна Европа през последните няколко години, сега отново се връщат у нас, посочват туроператори. „Записванията показват, че има ръст от 15% на всички пазари, с които работим. Германският, скандинавският и английският пазар също много добре записват тази година", коментира пред bTV Нина Чамова, туроператор.

Германските туристи се завръщат по българското Черноморие.

"Миналата година посрещнахме доста нови туристи, които преди това са ходили в Тунис, в Египет, в Турция. Припознаха България, по-скоро откриха България. На много от тях им хареса", посочи и Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Заради добрите очаквания от бранша ще направят опит за удължаване на сезона, като обхванат и май и октомври.

"С общия наплив на туристи, които се очакват тази година, би трябвало да се повишат и заетостите в крилата на сезона", прогнозират хотелиери.

Според експерти сега е моментът да се промени негативният имидж на морските ни курорти като дестинация за алкохолен туризъм.

"Не може цялото Черноморие да бъде парти дестинация. Има си места, които са подходящи за тази цел, но е хубаво да помислим и за по-друга публика", посочи Стоян Маринов.

Високите нива на шум в курортите ни вечер обаче засега отблъскват от България по-платежоспособните туристи.

"За съжаление държавата се опита да регулира по някакъв начин контролът на този процес, но само на хартия засега и нищо действително не се е случило", отбеляза хотелиерът Емилиян Колев.

Министерство на туризма и Националния статистически институт (НСИ) преди дни излязоха с обобщени оценки, според които за последните осем години туризмът в България бележи устойчив ръст по всички параметри.

За периода 2009-2016 година приходите от туризъм са нараснали от 1,4 млрд. лева в началото на периода до 1,9 млрд. лева в края. Ръст е реализиран и по отношение на заетостта на базата, нощувките и туристите. За посочения осемгодишен период заетостта в хотелската база е нараснала значително – от 25 до близо 40 на сто.