Днес с тържествена церемония официално бе поставено началото на строителството на Хранилището за сухо съхраняване на отработено ядрено гориво (ХССОЯГ) в АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от атомната централа.
На събитието присъстваха представители на немския консорциум NUKEM – GNS, който ще изгради и оборудва Хранилището, на Европейската банка за възстановяване и развитие, на български партньорски фирми, на ръководството на АЕЦ “Козлодуй” и кметът на община Козлодуй Румен Маноев.
По време на церемонията приветствия към присъстващите и пожелания за успех в реализацията на проекта отправиха изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Иван Генов и Улф Кучер, административен директор на NUKEM Technologies GmbH. Двамата положиха паметна капсула, която съдържа копие на издаденото от Агенцията за ядрено регулиране разрешение за изграждане на обекта, на български и английски език.

ХССОЯГ ще осигури дългосрочно безопасно съхраняване на отработено ядрено гориво за период не по-малко от 50 години, при удовлетворяване на международните стандарти в тази област.  /БЛИЦ