Започнаха да се появяват първите ранени във войната за световно петролно господство.

Така компанията Chesapeake Energy, между другото, беше един от пионерите на американската индустрия за шисти, се готви да преструктурира дълга си на фона на рязък спад на цените на петрола и газа.

Към края на 2019 г. неговият неизплатен дълг е около 8,9 милиарда долара. В резултат на това от началото на годината акциите й паднаха повече от четири пъти, пише "Поглед инфо".

За справка Chesapeake Energy е основана през 1989 г. от Обри Макклиндън и Том Уорд. Първоначално те разчитаха на използването на най-новите технологии, по-специално на технологията за хоризонтално сондиране. Това позволи на компанията бързо да постигне достойно производство на газ в Оклахома и Тексас.

 Въз основа на този успех през 1993 г. компанията проведе IPO на фондовата борса в Ню Йорк. Днес Chesapeake Energy е вторият най-голям производител на газ в Съединените щати, който произвежда нефт и природен газ (71% от производството е нефт, 18% е газ, а 11% е течности от природен газ) в щатите Оклахома, Тексас, Арканзас, Луизиана, Канзас , Колорадо, Северна Дакота, Пенсилвания и Ню Мексико. Седалището на компанията се намира в близост до Оклахома Сити, щата Оклахома. Приходите за 2019 г. възлизат на около 8 милиарда долара.

Като цяло растежът на производството на шисти в САЩ се забавя все повече и повече и до края на годината може да спадне с повече от 50% и дори да спре до 2025 г. 

Според прогнозата на Администрацията за енергийна информация (EIA) на Министерството на енергетиката на САЩ през април производството на шистов нефт ще се увеличи само с 18 хиляди барела в сравнение с март - до 9,075 барела на ден. 

Най-голямото увеличение на производството се очаква в Пермското находище - с 38 хил. до 4.792 млн. барела на ден. От друга страна, производството на Anadarko за същия период ще спадне с 10 хиляди барела на ден до 517 хиляди барела на ден.

Е, досега поставихме малък плюс знак в Русия и чакаме нови новини от САЩ. Разбира се, не всичко е лошо за всички, много от находищата на шисти в Америка се контролират от големи петролни компании, а финансовото им състояние е доста стабилно и известно време със сигурност ще могат да оцелеят при толкова ниските цени на петрола. Да, и най-вероятно президентът Доналд Тръмп няма да ги остави в беда.

Между другото, днес дойдоха такива новини, че на фона на увеличаващото се световно производство на петрол цената на превоза за петролни танкери се увеличи значително. 

Например, скоростта на наемане на танкер по маршрут от Близкия изток до Китай се увеличи със 700% и достигна 243 хиляди долара на ден. О, живеем в интересно време.