Заради градушките лютеницата без червени чушки
За първи път от 60 г. внасяме пипер от Полша
Лютеница с по-малко пипер правят през този месец домакините заради недостига на хубави червени чушки. Хората, които са закъснели с приготвянето на зимнината, ще трябва да разчитат на топло циганско лято, защото най-важният продукт за любимата червена зимнина в момента е дефицитен, пише в. "Монитор".
Лошото време сложи нашите производители на колене, за съжаление 70% от пипера е унищожен, като главна причина за това са непрестанните валежи и градушките, съобщи за „Монитор” Георги Василев от асоциация „Български пипер”. Все още има обаче 37 дни до края на кампанията, която обичайно продължава до края на октомври, затова ако спрат дъждовете, производителите ще успеят да компенсират загубите си, убеден е той.<br /> <br /> Според него главният потърпевш няма да е потребителят, защото мнозина са си направили зимнината и според проучвания на асоциацията търсенето на дребно започва да намалява. В момента повече се купувал пипер за консумация, а не за консервиране. Големите губещи са производителите и преработвателите, понеже 240 фабрики разчитат на пипера, а те до момента са попълнили само 5-10 на сто от необходимата суровина, за да работят. <br /> <br /> След 15 септември започват да купуват фабриките, но поради липсата на суровина, някои от консервните комбинати вече пазаруват от Македония. През тази година обаче това не е съвсем изгодно, защото и там цената е висока заради лошите климатични условия в региона. В момента предлагането е 10 пъти по-малко от търсенето. В Турция ситуацията с пипера е много зле, както и в Сърбия.<br /> <br /> До 2 лева достига цената на пипера от Балканите, още по-скъп е полският пипер, който може да се намери по 2,60-2,70 лева на килограм по магазините. За първи път от 60 години у нас се внася пипер от Полша, въпреки че декарите през тази година са 30% повече от миналата. В магазините обаче се крие, че пиперът е внесен от Полша, предупреди производителят.<br /> <br /> Много хора спекулират с дъждовното време и надуват изкуствено цената, каза още Василев. Ако подаването на пипер е с 10% по-малко от търсенето, то веднага спекулантите надуват цената с 50 на сто, сочи опитът на производителите. В момента цената на червена капия би трябвало да е 1 лева екстра качество от полето.<br /> <br /> В района на Шабла, където традиционно има добра продукция, през тази година 40% от пипера също е унищожен от градушка, а 20% от посевите са засегнати от болести и неприятели. Хората в тази част от страната обаче не продават на големи предприятия и избягват посредниците. Затова цената им е добра и за производители, и за купувачи, но за съжаление не покрива загубите.<br /> <br /> <strong><span style="color: rgb(128, 0, 0);">Само още 10 дни на родни домати <br /> <br /> </span></strong>След десет дни няма да има никакви домати българско производство и всички червени зеленчуци, които се предлагат на трапезата, ще бъдат вносни, съобщиха за „Монитор” производители. При тях положението е много по-лошо, отколкото с пипера, защото в момента почти няма полско производство. Предлагат се само оранжерийни домати и продукцията на някой дребни производители от дворовете. Заради липсата на печалба в този бизнес има опасност до 20 години да изчезне напълно производството на домати за консервиране. В момента у нас има само трима големи производители. <strong> </strong><br />