Българска фирма ще построи екологичен небостъргач близо до НДК в София. Това каза за Агенция БЛИЦ арх. Кирил Лулев след представянето на инвестиционни проекти, с които България ще бъде представена на международния инвестиционен форум MIPIM в Кан.
Бъдещата сграда  небостъргач ще бъде висок 250 метра. Постройката ще бъде екологично чиста сграда, изградена с нови материали и по нови технологии. Небостъргачът ще прочиства въздуха на принципа на комина, като идеята е да се засмуква мръсният въздух и да го прочиства. Стойността на проекта е 100 милиона евро и за да се построи ще са нужни 5 години. Небостъргачът ще бъде изграден близо до НДК.
По думите на арх. Лулев това не е небостъргач в стандартния смисъл на думата, а именно изцяло запълване на имота и после вдигане на етажи. Става въпрос за елегантна вертикална структура в центъра на столицата. Тази структура ще е повече като скулптура, отколкото като сграда, каза още той. Идеята е да реши много комуникационни проблеми в столицата. Сградата е видимата част от проекта, а невидимата е точно този комуникационен възел за потока. По думите му само 50% от сградата ще бъде над земята, а останалата площ ще бъде под земята Тя ще е изцяло екологична със затворени цикли за преработка на отпадъци. 
В международния инвестиционен форум MIPIM в Кан ще участват шест български компании. Изложението ще се проведе от 10-ти до 13-ти март в Кан. За първи път в тазгодишното издание ще участват съвместно български фирми. Миналата година в него са участвали над 2500 фирми и е имало над 20 000 посетители.
Ръководителите на фирмите, обединили усилията, да представят страната на изложението Алфа Дивелопмънтс, А&Т Електроникс, Бенчмарк Фонд Имоти АДСИЦ, Кълвача Инвестмънт, Прайм Пропърти БГ АДСИЦ и Язов ООД представиха своите водещи инвестиционни проекти.
Десислава Вангелова, БЛИЦ