Зеленчуците на едро поскъпват навръх Великден
Оранжерийните домати скачат с 24,2 на сто на сто до 3,90 лева за килограм през последната седмица
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се качва с 1 на сто на сто до 2,395 пункта.
До това повишение се стига, след като нивото на показателя падаше четири поредни седмици. От 10 март, когато беше 2,480 пункта, до 6 април ИТЦ отстъпи с 4,64 процента.
Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати скачат с 24,2 на сто на сто до 3,90 лева за килограм през последната седмица. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 4,4 процента и те се купуват по 4,01 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 6,5 на сто до 4,20 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите са по-евтини с 2,3 процента и се продават по 1,29 лева за килограм, а морковите са с 1,4 процента по-ниска цена и се търгуват по 1,37 лева за килограм. При зелето има ръст с 20 на сто и то се купува по 1,25 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 12,6 на сто и се купуват по 1,32 лева за килограм. Лимоните отстъпват с 0,4 на сто до 2,26 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5,6 на сто и се търгуват по 1,90 лева за килограм. Бананите се продават по 3,04 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,4 на сто и се търгува по 11,24 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с 2,4 на сто по-скъпо - по 17,57 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 2,5 на сто и се продава по 3,47 лева за литър в края на седмицата.
Пакетче краве масло от 125 грама пада с 3 на сто и се търгува по 2,55 лева. Пилешкото месо отстъпва с 1,3 на сто до 6 лева за килограм. Захарта поевтинява с 1,6 на сто и се продава по 2,49 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип "500" повишава цената си с 4,5 на сто до 1,40 лева за килограм.
Оризът поевтинява с 1,2 на сто и се купува по 3,20 лева за килограм. Яйцата (размер М) се продават по 0,41 лева за брой на едро дни преди Великден.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук