Всички зеленчуци са поскъпнали от началото на октомври в сравнение с предходния месец, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Най-голямо увеличение  има при доматите – около 50 процнета. През октомври се наблюдава повишаване на цените и на краставиците, като на оранжерийните тя се е качила с 30 на сто, а на полските с 14 процента. Между 6 и 10 на сто по- скъпо са се продавали и чушките и картофите.
Олиото продължава да  поевтинява и през октомври то се продавало с шест на сто по евтино
спрямо последните седмици на септември. Запазва се  цената на брашното на ниво 0.80лв./кг и на яйцата 0.18лв./кг. След наблюдаваното поскъпване през септември на месните произведения, през първите седмици на октомври е отчетено стабилизиране на стойностите, като цената на шпековия салам е почти без промяна (по-скъпо се е продавал само с 0.5 процнета), а кренвиршите и пресните колбаси са поевтинели с около 3 на сто. Цената на пилето също се стабилизира и през октомври то се търгува на стоковите тържища в страната на цена около 3.90лв./кг.
Успокояване се наблюдава при пазара на ориз, чиято цена след големия скок, регистриран през пролетта, се стабилизира в последните два месеца на ниво 2.40-2.50лв./кг. Запазва се тенденцията на плавно покачване на цената на лещата, като стойностите към 15 октомври спрямо края на септември са с 5процнета по- високи. /БЛИЦ

^^