В момента в България има млади хора, на които не им е нужно високо осигуряване. Това са хора на по 20 - 25 – 30 години. Това каза Евгений Жеков от движение “Напред” на дискусионен форум, организиран от КНСБ.

Така или иначе тази система на осигуряване в момента помпа сивата икономика у нас, оправда идеята си  Жеков. Работниците масово се осигуряват на минимална работна заплата. По думите му делът на държавата е доста скромен – 40%. Идеята на “Напред” е да има свободно договаряне между работници и работодатели.  
“Тук не става въпрос за здравното осигуряване, защото за него такава система е неприложима”, каза Жеков.
Куриоз е две години след приемането на България в ЕС
 

над 30% от хората да не мога да си покрият преките разходи
 

 – храна, вода, ток. Намесата на държавата е задължителна, тя не беше задължителна, когато икономиката ни бележеше ръст, каза още Жеков. "Управляващите измислиха само една мярка, която се опитват да мултиплицират, а именно да се задържат 10% от бюджетите субсидии към министерствата и общините", смята той. По думите му сега идеята е да се задържат 20%. “Това значи, че проблемите на общините ще се прехвърлят на хората по места”, категоричен бе той.
Кризата ще се окаже по-ужасна, отколкото си мислехме, досега за първите два месеца на годината бяха изгубени 2 млрд. лв. от планираните приходи, а до края на годината остават още много месеци, гневи се Жеков. “А сега са силните месеци когато се плащат всички месеци. Какво ще стане, когато дойде май и никой не плаща данъци?”, попита той. Българските предприятия губят
 

между и 6 и 8 хил. работни места
 

месечно. Отделно безработицата е много по-голяма, отколкото се говори. Масово предприятията пускат в съкратен отпуск служителите си. "Така, както се готвим да управляваме, може да се окаже, че  няма кого да управляваме", добави още Жеков. Ако този процес не бъде ограничен, във второто полугодие ще се изправим пред

дефицит на социалните плащания и пенсиите.   

 

Ако движение “Напред” дойдат на власт, то те ще се постараят да запазят работните места, да запазят и, ако може да увеличат доходите и да окажат адекватна подкрепа на бизнеса. 
Десислава Вангелова/БЛИЦ