С около 17 процента са поскъпнали жилищата в областните градове през първите шест месеца на годината. Това показва анализа на “Адрес Недвижими имоти“ за цените на имотите в края на миналата година и първото полугодие на тази.
Най- много са поскъпнали имотите в Русе, Пловдив и Велико Търново. София остава на четвърто място с покачване от 21 на сто за шестмесечието. Средната цена на кв. м. в момента в столицата е 1094 евро.
Анализът на фирмата е на базата на реално сключени сделки за периода януари-юни 2008 г., каза Катя Ценова, управляващ съдружник и изпълнителен директор на "Адрес".

Най-евтин от изследваните градове е Ямбол с 402 евро за кв.м. жилищна площ, но с ръст от 19 на сто. Най-търсени са двустайните апартаменти, те са и най-предлаганите за продажба, следват ги тристайните. Всяка втора сделка от началото на годината е била за двустайно жилище.
Русе е лидер по поскъпване сред областните центрове с 26 на сто. Там средната цена за кв. м. е достигнала 713 евро.
Проучванията на агенцията за недвижими имоти показват, че пределни цени се появяват в кварталите на столицата, в които освен рекорден ръст на цените има и сериозно предлагане. Това са квартали като “Младост“, където цените са се повишили с 25 на сто за полугодие, “Студентски град“, отбелязал ръст от 23% и “Люлин“ - 21 на сто. Сделките се сключват все по-трудно - с по-голям брой огледи, след по-дълъг период за размисъл и при наличие на по-голяма добавена стойност на имота, коментира Цанова.
Има спад на покупките на имоти с цел инвестиция и ръст на обявените за продажба нови готови апартаменти. Това са първите знаци, че пазарът на имоти у нас е близо до своя пиков момент, обясни тя. В големите градове на страната най-търсено остава новото строителство, следвано от панелните и ЕПК жилища. Цените на панелните жилища остават най-ниски, следвана от тази на имотите на зелено.
Разликата между най-евтините жилища в София - панелните и най-скъпите - старите тухлени достига 35 процента. Очакванията на анализаторите на "Адрес" са пазарът да се успокои значително през летните месеци. Ръстът в цените сериозно да се забави, като в някои сегменти и локации ще се появи и спад. Така увеличението на годишна база най-вероятно ще се движи в предварително прогнозираните граници от 10-15 процента. Все по-силно влияние ще оказва затрудненото и поскъпнало банково финансиране, каза Катя Ценова. /БЛИЦ