Държавни чиновници искат от кандидати по европрограми златни бижута и маркови парфюми. „Цената” на спечелен проект е между 15 и 50% от стойността на европроекти, твърди Милена Дачева, ръководителка на Международни програми и финансиране в неправителствената мрежа БАРДА.
"Корупционните схеми действат и в момента", твърдят от неправителствената мрежа БАРДА - обединение на 20 Агенции за регионално развитие в България. Българската неправителствена мрежа е създадена през 1997 г. от Европейската мрежа за регионално развитие EURADA.


Кой беше последният случай, при който се сблъскахте с корупционни схеми във финансирането по европрограми?
Този случай бе през април тази година. Кандидатствахме по оперативна програма "Административен капацитет" към Министерството на регионалното развитие. Представители на министерството директно са си поискали подкуп от нашите партньори. И ние решихме, че няма да продължим.


Каква сума бе поискана?

Процентът варира - между 15%, ако с Вас се свърже държавен служител и стига до 50%, ако” лобистът” е зам.-министър или министър.


Случвало ли Ви се е да Ви се обаждат и зам. министри и министри?

Не. Държавни служители обаче се свързват с нас.


Обаждат се по телефона и…?

И казват, да кажем ,че искат процент от стойността на проекта. Ако проектът е за 400 хил. евро - 15% е подкупът, който определя служителя. И човек може да си направи сметката.


Случайни ли са подобни епизоди или са утвърдена практика?

Наши партньори се сблъскват с подобни практики от 5 години, ние - от 3 години.


Откога съществува Вашата неправителствена мрежа за регионално развитие БАРДА?

От 10 години. Асоциацията е създадена от европейската мрежа за регионално развитие EURADA през 1997 г. - за изграждане на капацитет в България, с добре обучени консултанти и мрежа в цялата страната. В момента в мрежата ни са обхванати 20 Агенции за регионално развитие и бизнес центрове.


Избройте българските министерства и структури , в които сте се сблъсквали с корупционни практики?

В Министерството на държавната администрация, в Министерството на регионалното развитие, в Министерството на икономиката и енергетиката, в Министерството на финансите, в Делегацията на Еврокомисията.


Обаждат Ви се по телефона или при лична среща искат пари?

Да.


И тази практика е факт и днес в България?

Да. Това продължава.


Колко случая може да изброите, в които върху Вас и върху ваши партньори е упражняван корупционен натиск от министерски чиновници?

Не мога да кажа точно, но може би над 50 случая на корупционен натиск е имало.


Твърдите, че между 15 % и 50% от стойността „струва” одобряването на европроект или спечелването на търг за обществена поръчка. Конкретните факти, с които разполагате за това, че има корупция в държавната администрация в България при разпределянето на пари по европейски програми?

Ето два конкретни примера. Една от нашите 20 Агенции за регионално развитие – тази във Варна, осъществява проект по програма PHARE за облагородяване на Морската градина в града. Проектът се администрира от Министерството на регионалното развитие.Оттам са се обаждали по телефона, имало е и срещи с представител на екипа, и са поставили изискване участниците в търговете и спечелилите фирми да са свързани със служители от министерството или общината.

Служители от министерството, които одобряват тримесечните отчети пък направо са си искали „подаръци”- златни бижута, парфюми, разни аксесоари. Изискването е, бижутата да не се повтарят, а парфюмите да са маркови.

Вторият пример е от опита ни по финансиране от новата европейската програма за изграждане на административен капацитет. Вече го споменах.


Това ще рече, че корупционните практики не са си отишли с предприсъединителните програми, така ли?

Това ще рече, че корупционните схеми се развиват. От 10% сумата расте на 15-50%. Освен това по програмата за изграждане на административен капацитет спечели проект на НПО, близко до високопоставен служител в министерството на държавната администрация - бивш областен управител на Ямбол. И това се случи този април, казва Милена Дачева в интервю за Дойче веле. /БЛИЦ