Цената на златото продължи да се покачва в понеделник и вече стигна до 1355,3 долара за тройунция - 1% ръст спрямо петък. Тогава  ценният метал финишира с близо 27-месечен връх, съобщи Investing.com. Само за седмица той е поскъпнал с 16,70 долара, или 1,27%.
Сред причините са стремежът на инвеститорите да намерят сигурно “убежище”, както и неопределеността около точната дата за излизането на Великобритания от ЕС. 

“Цените на златото може да ударят всички исторически върхове в следващите 18 месеца”, смята Юрг Кинер, управляващ директор на Swiss Asia Capital, цитиран от CNBC.

На 24 юни, ден след референдума, благородният метал поскъпна до двугодишен връх от 1 362,60 долара за тройунция, след шока на инвеститорите от резултатите на вота.

“Някои инвеститори се преориентират към пазара на сребро, което е много по-евтино,” обяснява президентът на Sumitomo Corp. Global Research Co. Боб Такаи. В понеделник цената на среброто за първи път от 2014 г. прескочи бариерата от 21 долара за унция, съобщи “Прайм”.