Министерството на земеделието и храните завишава количество зърно, произведено през тази година. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР Радослав Христов, изпълнителен директор на Асоциацията на зърнопроизводителите.

По данни на министерството през тази година реколтата ще е 440 кг.на декар, но това не е вярно. Добивът ще е около 390 кг на декар, заяви той.  Разходите тази година за декар са 115 лева и при такива добиви и цена от 23 стотинки се получава 92 лева на декар и така зърнопроизводителите ще излязат на загуба, констатира Христов.

Не се очаква повишаване на цената на хляба, обясни от своя страна Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „По информацията, която е изнесена дотук и от министерството на земеделието, и от колегите от всички региони, зърното е достатъчно и качеството му е такова, каквото е нормално за България”. Той посочи, че в България се налага здравословният начин на хранене и затова се търсят нови типове пшеница за производството на здравословни хлябове. Спадът на консумацията на хляб, което се наблюдава напоследък, е свързано със спада на качеството на хляба, констатира Димитър Людиев. /БЛИЦ