Д-р Александра Белчева с безценни съвети как да не се побъркаме от преяждане по празниците

Ограничаването на консумацията на животински продукти, които са изключително богати на белтъчини, за определен период от време може да има както благоприятен ефект върху организма

Вече сме в очакване на коледните и новогодишните празници, а декември и януари са месеците, в които най-много българи отбелязват имените си дни. И типично по нашенски, това са поводи, които по традиция са свързани с обилно хранене и много наздравици. Най-често резултатът е тежест, дори болки в стомаха, киселини и общ дискомфорт. 

За проблемите след постите и преяждането по време на идващите празници и как да намалим стреса за организма говори пред "Марица" д-р Александра Белчева - специализант последна година по гастроентерология в отделението към общинската болница “Св. Пантелеймон” в Пловдив с ръководител д-р Димитър Терзиев.

- Д-р Белчева, предстоят много дни, в които се събираме на маса с близки и приятели. В последно време все повече стават хората, които преди празниците постят. Доколко са полезни постите и всеки ли може да пости?

- Постите са не само духовно, но и физическо предизвикателство. Храненето по време на пости е важен аспект за запазване на здравето, енергията и духовната чистота. Традиционните християнски пости обикновено се свързват със сериозни ограничения в диетата, а именно изключване на консумацията на месо, млечни продукти, яйца и риба (освен в определени дни), както и на алкохол.

Особено влияние при спазването им се оказва върху черния дроб, който има жизненоважни функции. Той филтрира кръвта и разгражда токсичните субстанции като алкохол и различни лекарствени средства. Черният дроб произвежда и жлъчен сок, който подпомага разграждането на мазнините от приетата храна.

Отделно от това, участва в производството на албумин и фактори на кръвосъсирването, регулацията на аминокиселините, метаболизма на глюкозата, както и в съхранението на витамини и минерали. Така че за един здрав организъм постите наистина са пречистващи.

- Има ли обаче хора, за които те не са препоръчителни, какви са последиците за тях? 

- Ограничаването на консумацията на животински продукти, които са изключително богати на белтъчини, за определен период от време може да има както благоприятен ефект върху организма, така и да крие потенциални рискове. Някои от най-важните са недостиг на есенциални аминокиселини, както и на витамини, минерали, желязо, калций и др., което, от своя страна, може да доведе до симптоми като лесна уморяемост, понижена работоспособност, главоболие и психо-емоционално напрежение. 

- Има ли начин да компенсираме тези липси?

- Важен аспект тук е набавянето на необходимите за организма макро- и микронутриенти чрез консумация на растителни храни като боб, леща, елда, киноа, тофу, ядки и семена, както и плодове и зеленчуци. Предвид всичко това, е уместно хората с хронични заболявания да се консултират с лекар преди започване на пост.

- Какви са най-честите оплаквания, когато след постите идват изкушения като печените меса, киселите и солени туршии, тестените храни - баници, баклави, тиквеници, шоколади и сладкиши?

- Така е - след Коледните пости следват празнични трапези, отрупани с голямо разнообразие от храни, чиято консумация може да доведе до неприятни усещания и симптоми от страна на стомашно-чревния тракт, като подуване на корема, тежест, къркорене на червата, коремен дискомфорт, киселини. Ето защо ключов момент тук е балансът и  плавният преход  към обичайните хранителни навици.  

- Има ли начин да облекчим стреса за организма, защото изкушенията по празниците трудно ще ги избегнем? 

- Има няколко основни правила, към които може да се придържаме, за да избегнем претоварването на храносмилателния тракт по време на празничните угощения. На първо място е редовното хранене, което основно трябва да е 3-4 пъти дневно, с до 1-2 междинни хранения.

Уместно е да не се пропуска закуската, която, от своя страна, трябва да бъде богата на протеини и фибри, за да може да се чувствате сити и енергични и да избегнете преяждането на обяд и вечеря. Разделянето на храната на малки порции, бавното дъвчене и избягването на прекомерния прием на храни с висок гликемичен индекс, каквито са тестените и захарните изделия, картофите и ориза са от съществено значение.

Приемът на течности и особено вода е изключително важен за хидратацията на организма. Пиенето на 1-2 чаши вода преди хранене може да намали апетита и количеството на консумираната храна и да предотврати риска от преяждане. Добре е на ден да се приемат 1,5 - 2 л от течността.

Алкохолът, от своя страна, води до увеличаване на апетита и добавяне на т.нар. „празни калории“ към дневния калориен прием, така че е добре да не прекаляваме с него. Въпреки това чаша червено вино по време на празничната вечеря може да има и полезни свойства, тъй като регулира калорийния обмен поради високото съдържание на ресвератрол.

Въпреки че празниците са време за почивка, развлечения и срещи с приятели, не забравяйте физическата активност. След обилно хранене кратката разходка може да помогне за по-бързото усвояване на храната и да избегнете чувството на тежест.