В началото на следващата година цените на жилищата у нас ще паднат. Това прогнозира в интервю за "24 часа" председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов.
В момента на пазара има спад на цените на имотите, на земята. Това ще се отрази и на крайната цена на жилищата, обяснява Пешов. По негови изчисления спадът ще е 10%, и то за скъпите. Евтините жилища - по 600-800 евро на кв.м. няма да мръднат. Ще паднат цените от по 2000 евро за кв.м.
Кризата удря най-напред предприемачите, защото се свива ипотечното кредитиране.  Банките вече ще внимават на кого дават пари. Второ - няма англичани, шотландци, ирландци, които да купуват втори дом на базата на ипотечното кредитиране. Това спря.
С финансовата криза този пазар умря и оттам има рязък спад при предприемачите. Не са прави обаче онези, които смятат, че строителите ще загинат, твърди Симеон Пешов.  Ще има фалити на някои малки фирми - на 50-60 от тях, но това няма да се отрази на бранша. Ще спре курортното строителство, но в големите градове ще продължи.
За да не бъдат изхвърлени хора на пазара на труда, институциите в България трябва да намалят нерегламентираният наплив на работници отвън, зове шефът на строителната камара. И в Девня, и в "Люлин" могат да се открият строители чужденци - там не наемат българските етнически турци, които са прекрасни работници, защото са им скъпи, обяснява Пешов.
На въпрос има ли опасност от монополизиране на пътното строителство, той отговаря: "Смятам, че в бранша нещата ще се подредят така: големите ще хванат магистралите, средните ще хванат втори клас, има и малки, които ще правят селски и други пътища - те са по-мобилни, по-добри за тази работа. Няма начин да вземеш всичко в своите ръце". /БЛИЦ