Без обединение нито СДС, нито ДСБ ще види парламент. ГЕРБ търси Костов, за да се легитимира, казва Желю Желев в интервю за утрешния брой на в. "Стандарт".
Първият председател и основател на СДС Желю Желев атакува правителството на Филип Димитров на пресконференция в резиденция "Бояна", влязла в историята по-късно като "Боянските ливади". След това кабинетът пада. Миналата година обаче д-р Желев отиде в синята централа по покана на лидера Пламен Юруков. Какво се промени след една година? И дали ще има дясна коалиция на изборите? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от бившия президент.

- Д-р Желев, мина вече първата среща на СДС, ДСБ и ГЕРБ със синдикатите. След нея обаче стана ясно, че не се знае ще има ли или не протести. Защо нямаше резултат от тази среща, не можаха ли да се разберат десните и синдикатите, или пък си извиват взаимно ръцете?
- Все още условията за взаимодействие между синдикатите и партиите от дясното пространство са доста необединени. Това няма как да доведе до конкретни резултати и решения. Нормално е партиите от десницата да настояват за протести, които биха предизвикали така желаните промени и евентуално до предсрочни избори. Но самите партии още не са достатъчно готови и се нуждаят от време. Те не предлагат конкретна програма и алтернатива. Не показват и управленска програма. Явно е нужно да седнат на една маса, да обсъдят проблемите обективно и да решат конкретно какво да правят - дали да взаимодействат със синдикатите, ако това изобщо е възможно.

- Възможно ли е да има коалиция между СДС, ДСБ и ГЕРБ след парламентарните избори догодина, или просто сегашното сътрудничество е с цел да легитимира ГЕРБ като дясна партия?
- Сътрудничество след парламентарните избори засяга един основен проблем - ще влязат ли СДС и ДСБ в следващия парламент. Ако това не се случи, за какво бъдеще управление между десните партии говорим.

- Защо Иван Костов развя бяло знаме на Бойко Борисов? Доста дълго време той критикуваше столичния кмет, но сега спря. Осъзна ли най-накрая Костов, че не може да играе сам?
- Костов разбра, че няма други пътища, освен да взаимодейства с партиите членки на Европейската народна партия. Но ако не успее ДСБ да влезе в парламента, всички тези усилия за взаимодействие са безпредметни.

- Тоест може ГЕРБ да използва ДСБ и СДС, за да се легитимира като дясна партия?
- Да. Възможно е и така да се развият нещата. Но как ще бъдат оттук нататък, зависи изцяло от парламентарните избори.

- Какво да очакваме от срещата на десните във вила "Каденабия" в Италия? Винаги сбирките там са били знакови. Ще се случи ли нещо и този път?
- Много е трудно да се предсказват нещата, защото се менят с всеки изминал ден. Неопределени са. Ако се ангажирам с твърда прогноза, ще е несериозно.

- Възможно ли e днес да се случат протестите отпреди десет години - хората да излязат на улицата, за да променят живота си?
- Мисля, че не. Електоратът е различен днес, хората и техните нагласи са други. Нищо не ми дава основание да мисля, че ще излязат на улицата и ще се повторят събитията отпреди 10 години, а още по-малко пък отпреди 18 години.

- Защо ГЕРБ настояват толкова много за уличните протести?
- Това е по-скоро стремеж към легитимация, към която се стреми всяка партия, решила да влезе във властта и да спечели парламентарните, местните и всякакъв друг вид избори.

- Възможeн ли е предсрочен вот, ако има такъв, да бъде изход от кризата, в която се намира страната?
- Поне засега това не е решение. Изходът е сегашните управляващи да успеят да решат проблемите, които са на дневен ред. Имам предвид не само свързаните с усвояването на пари от европейските фондове, но и всичко останало.

- Тоест това, за което настоява ГЕРБ, няма да изведе страната на по-добър път?
- Още не сме видели каква алтернатива предлагат те. Избирателят, когато отива да пусне бюлетината си и да избира за кого да гласува, се интересува от управленската програма. Какво му предлагат, има ли гаранции, че действително ще изпълнят обещанията.
През октомври предстои конгрес на НДСВ. Освен че ще си сменят името, те трябва да решат и дали да излязат от управляващата коалиция.

- Какво решение очаквате да вземат?
- Прогнозите тук също са много трудни, тъй като има много битки вътре в редиците на партията. Но се надявам, че в НДСВ има доста хора все още, които мислят реалистично. Убеден съм, че те ще помислят и ще вземат най-доброто решение.

- Какво може да се случи обаче, ако жълтите излязат от коалицията?
- Няма да спечелят от това. Не знам останалата част от опозицията - имам предвид СДС, ДСБ и ГЕРБ, дали и те ще спечелят от излизането на жълтите от управлението. Изборите са много близо, остана по-малко от година.

- Как гледате на един предизборен либерален алианс между ДПС и НДСВ?
- Такъв алианс имаше веднъж и той изкара цял мандат - предишното Народно събрание. Въпреки някои търкания в края на мандата те направиха неща, които бяха добри за България.

- При последната си среща с Пламен Юруков казахте, че ще помагате на СДС. Промени ли се нещо от срещата ви до днес на "Раковски" 134? Какво трябваше да направи СДС, но не го стори?
- Свързан съм със СДС емоционално. Но те трябва да успеят да убедят електората си и да привлекат нови избиратели със своите каузи. Това зависи от общата им платформа и от алтернативата, която предлагат, до каква степен ще им повярват избирателите. Тогава ще успеят.

- Вярвате ли в искреното сближаване между СДС и ДСБ? Или просто избират от две злини по-малката, биха играли самостоятелно, но в името на бъдещия си успех играят в един отбор?
- В политиката самолюбието и общите настроения и помисли не са толкова важни, колкото реалните депутати. Това, че те имат намерение да играят заедно, за да успеят, е наистина реалистично.

- Тоест трябва да се обединят, за да влязат в следващия парламент?
- Точно така. И колкото по-бързо стане това, ще е по-добре. Но това вече зависи от тях. Всяка от партиите има различни възможности и шансове. Там също се правят сметки и комбинации.

- Може ли Пламен Юруков като един човек, който не е обременен, да обедини малките десни партии около себе си и СДС?
- По какъв начин ще стане, е рисковано да се гадае. Може да стане чрез преливане, както е ставало, от едни партии към други. Може и чрез механичното обединение, което много пъти е правено. Но Юруков има това предимство като лидер, че той не е обременен със старите дрязги, борби, изключвания, замразявания, вадения от фризера и пр. на цели партии. Неща, които не приличат на демократична коалиция или партия. В една демократична формация трябва да има различни течения. Това, че е фракция, не значи, че те са против партията, а просто друго мнение по даден въпрос или по друг начин виждат осъществяването на общоприетата програма. Затова във всички демократични партии на Запад това не се смята, както в комунистическите партии, за грях.

- Как се представи десницата на местните избори и какви изводи трябва да си направи?
- Извън ГЕРБ всички останали се представиха сравнително по-слабо. СДС има някакъв прогрес, едно отлепване от позицията, която допреди това имаше. Има и някакво увеличение със 100 000 гласа, които събрали повече, но това е политика, която сега отскоро започна. Ако така продължава, има надежда да заеме достойно място в дясното пространство. /БЛИЦ