Басейн “Аква свят” 6-годишно дете е в кома след инцидент на градския басейн “Аква свят” в Шумен, съобщиха от полицията. Момчето е участвало в група за обучение по плуване към Ученическата спортна школа. Инцидентът е станал в 10,20 ч. вчера сутринта.
Симеон, който бил най-малкият от 17-те деца в групата, влязъл с останалите в басеина. Само след 5 минути във водата друго дете забелязало, че приятелчето му е на дъното. Веднага изкрещяло, а пръв във водата скочил намиращият се наблизо служител по поддръжката Жулиян. Той извадил детето, а да оказват първа помощ се притекли медицинската сестра на басейна Мюжгян Мехмед и случайно намиращата се на мястото доктор Мариела Обретенова, началник на новия отдел “Здравеопазване” в община Шумен.
Спасителят на басейна Мирослав Николов/на 45 г./ веднага донесъл кислороден апарат и започнали обдишване. Детето, което било вече в безсъзнание, повърнало доста вода и храна. 15 минути по-късно пристигнал екип на Спешна помощ, но медиците оставили д-р Обретенова да извърши интубацията, разказа спасителят.

„В момента Симеон е в тежко състояние, с опасност за живота и на командно дишане“, каза за ШУМ.БГ дежурният в ОАРИЛ д-р Пламен Николов. „Най-вероятно е стояло твърде дълго под вода преди да бъде извадено“, каза още лекарят като уточни, че на тази възраст и 1 минута е достатъчна.
Групата по плуване е била ръководена от учителката по физическо възпитание Славея Шишманова. Тя отказа да разговаря с журналисти. Според наемателя на “Аква Свят” Бисер Балинов отговорността за децата по време на провеждането на курса е нейна. “Ние имаме договор с УСШ и им предоставяме част от басейна. Децата от курса ползват отделена с въже част от него и те не се смесват с останалите посетители”, каза Балинов.
УСШ провежда курсовете си по проект на ДАМС “Научи се да плуваш – 2008”, който е за деца от 1 до 4 клас. Симеон ще бъде в първи клас наесен и не е ясно дали е било редно да бъде включен в групата толкова малък. Инцидентът е станал на дълбочина 1,06 метра. /БЛИЦ