Важно е да не забравяме, че нашата отговорност към автомобила не спира с неговото паркиране”, това заяви бившият автомобилен състезател Владимир Илиев, пред bTV.
 

След трагичния инцидент в с. Розово, при който загина 4-годишно дете след като джип потегли на свободна скорост и го прегази, експертите дават полезни съвети как да предотвратим подобен случай.

4 лесни начина, с които да накараме спирачките да работят като нови след 100 хил. км
 
Илиев обясни, че винаги трябва да се погрижим за това автомобилът да не потегли на собствен ход. За това трябва да следваме няколко стъпки. Те включват изгасването на двигателя, включване на първа предавка (за автомобили с ръчни скорости) и да дръпнем ръчната спирачка.
 
Като допълнителна мярка експертът обясни, че е добре да завъртим волана по посока на тротоара, за да избегнем евентуално изпускане на спирачните системи.
 
При автомобилите с автоматични скорости бившият състезател подчерта, че скоростният лост трябва да се намира на позиция P (Parking), след което да използваме ръчната спирачка.
 
Освен това той заяви, че грижата за шофьора е по-освободена при автоматичните скорости заради по-напредналите технологии.
 
Илиев изтъкна, че всеки автомобил, който е на пътя и е в редовна употреба трябва да е минал годишен технически преглед.

Няма да повярвате какво направи пенсионерка заради фучащите коли пред дома ѝ
 
Специалистът съветва винаги при наклон шофьорите да поглеждат евентуалната посока на автомобила и да предприемат съответните мерки като постави например камък пред гумата, за да избегне ПТП.