Община Панагюрище обяви в понеделник бедствено положение, след като от близо 3 седмици градът и околните села са на воден режим. Мярката ще остане в сила до 13 септември и се обявява , за да започне ремонтът на основния водопровод, който е повреден повече от година.
Кметът на общината Георги Гергинеков обясни, че подмяната на близо 6 км ерозирали водопроводни тръби ще струва около 900 хил. лв., а работата ще отнеме около две седмици.
"Въпреки въведения режим на водоползване от 8 август в населените места на общината и полагащите се усилия за снабдяване на населението на Панагюрище чрез водоноски, недостигът на вода е повсеместен", съобщиха от общинската пресслужба. 

БЛИЦ припомня, че още в края на миналата година Общинският съвет на Панагюрище прие решение, с което задължава кмета Георги Гергинеков да обяви бедствено положение в общината. Предложението бе гласувано с почти пълен консенсус въпреки разгорещените дебати за причините, довели до кризисното състояние. Съветниците гласуваха на 28 август да бъде проведено обществено обсъждане с представители на всички институции на регионално ниво, имащи отношение към проблема с водоснабдяването и кризисната ситуация - Областен управител, РИОСВ, РИОКОЗ и др. На общественото обсъждане ще станат ясни мерките, които са предприети от институциите до момента и ще бъде направен анализ на ситуацията с безводието.
Местният парламент иска в общината да бъде доставена минерална вода, ако е необходимо и от държавния резерв.
От днес  населението ще се информира ежедневно чрез всички възможни канали за комуникация, включително и чрез табла на оживените места в града и селата. Създава се общински кризисен щаб. Повече от две седмици Панагюрище е на воден режим, а в квартал "Оптикоелектрон", ромската махала и по високите етажи на жилищните блокове вода въобще не е потичала в чешмите. /БЛИЦ