Тримата български журналисти от Българската национална телевизия (БНТ), които вчера бяха задържани от македонската полиция за няколко часа, са били извикани в полицейското управление в град Битоля, защото са “снимали затвора без разрешение“. Това се казва в официално съобщение на местната полиция, съобщи Дарик радио.
“Българските журналисти са задържани в момент когато са снимали в местността “Германски гробища“. Те са снимали затвора“, се казва още в официалното съобщение на полицията, публикувано ден след инцидента.
В присъствието на българския консул е извършен контрол на заснетия материал, снимките са прехвърлени на компакт диск, а тези от апарата са изтрити, след което журналистите са пуснати да си тръгнат от полицейското управление, се казва още в съобщението.

Екип на БНТ бе задържан от полицията в Битоля за повече от три часа под предтекст, че заснетият снимков материал от общ изглед на града застрашавал националната сигурност на Македония. Заедно с режисьорът Константин Чакъров са били задържани операторът и видеооператорът на екипа. Тримата са били освободени едва след намесата на консула ни в Битоля Илиян Караманов, който отишъл в полицейското управление. /БЛИЦ