Според близките на загиналите във влака София - Кардам причината за продължаващите пожари във влаковете е лошото им поддържане, а не външна намеса. На среща в Добрич близките на деветте жертви призоваха медиите да търсят отговорност от длъжностните лица.
Според сина на загиналия проф. Рашев Васил Рашев взетите досега мерки са бутафорни. Длъжностните лица трябва да обяснят какво се случва с материалната база на железниците.

Според Васил Ковачев, баща на загиналия студент от Шумен, двата случая с горящите влакове си приличат, но с продадените в чужбина вагони няма инциденти. "Зададох въпрос към шефа на безопасността - има ли информация дали има инциденти с тези вагони, които са продадени 2004 г. в Германия и Австрия, където се експлоатират. Не сме чули за такива инциденти, значи такива едва ли има. Какво става - горят нашите вагони и причината за мен е основно, че те не се поддържат", заяви той.

Бащата на Даниел Васил Вичев е категоричен, че основния проблем е липсата на отговорност и кадри в БДЖ. Според близките причината за пожарите в нашите влакове не бива да се търси във външна намеса. /БНР