Младоженци, академици, семейства, иранци, канадци, шведи, афганистанци, англичани, немци, украинци - общо 176, сред които 20 деца - това са жертвите от самолета, разбил се край Техеран. Най-малкото сред загиналите деца е било едва на една годинка. Независимо от различните версии, разпространявани след трагедията, все още не е ясно какво се е случило с украинския самолет няколко минути след неговото излитане от Техеран. 

Засега се спекулира с много теории. 

Според канадския премиер Джъстин Трюдо и американския президент Доналд Тръмп самолетът е бил свален от иранска ракета. 

И докато тече разследването, близки на жертвите, техни приятели и роднини се събират на възпоминателни акции. 

Според официалната информация в самолета са пътували 82 иранци, 63-ма канадци, 10 шведи, 3 немци и 3-ма англичани. 

На борда са били и няколко души, сключили брак съвсем наскоро. Сред тях са Саид Тахмаседи и Нилуфар Ебраким, които живеели заедно в Лондон. 

Забавили се в Техеран, докато чакали да им станат готови сватбените снимки, това всъщност и се оказало фатално. Трябвало да сменят предварително планиран полет и така попаднали в самолета ковчег. 

Съвсем наскоро се били оженили и други двама иранци, които трябвало от Киев да пътуват за Канада. 

Авиокомпанията UIA предлагала един от най-евтините полети, затова и той бил използван предимно от студенти, млади учени или цели семейства. В тежката катастрофа умира професорката от университета в Албърт Данешманд. Тя пътувала със съпруга си и двете си малки дъщерички. 

Между жертвите са и много ученици и студенти. Мехди умира малко преди да навърши 25 години.

Канадският университет губи в авиокатастрофата четирима студенти.

В самолета е летяло и шведското семейство Линдберг. Умират Рахел, Майкъл и двамата им малки сина Ерик и Емил. 

Трагедията погубила и семейство Гхолами. Професор Разгар Гхолами пътувал до Канада със съпругата си Фариде и 3-годишния им син. Катастрофата не преживява и екипажа на полета.В този ден в пилотската кабина били двама опитни пилоти - капитан Володимир Гапоненко, който оставя две малки момиченца сирачета.

Загива и пилотът - инструктор Олексей Наумкин, произхождащ от семейство потомствени пилоти и стюардеси. С тях лети и пилотът Сергей Хоменко. 

На борда са били четири стюардеси и два стюарда, предвождани от Катерина Статникова. Една от стюардесите - Валерия Овчарукова пише в последния си пост в Инстаграм, че "обича своята работа".

Засега споровете са около това дали действително самолетът не е паднал, след като е ударен от ракета.

Според американската телевизия CBS американските експерти са убедени, че украинският самолет е свален след удар с иранска ракета, които атакували бази на САЩ в Ирак. 

Телевизията твърди, че е бил прихванат сигнал за включване на радара на иранската противовъздушна отбрана, по същото време било засечено изстрелването на две ракети, малко преди самолетът да падне. 

Иранската организация за цивилни полети опровергава тези обвинения и продължава да твърди, че причина за катастрофата е техническа повреда. 

На място работят експерти от Украйна, Канада, САЩ, Русия и Швеция. 

В разследването трябва да се включат и служители на компанията Боинг. 

Превод и редакция БЛИЦ