Във връзка с последователните токови удари, които са блокирали работата на ГКПП „Кулата” през изминалата нощ от ЧЕЗ съобщават, че причината за аварията е след границата на собствеността във вътрешната електрическа мрежа. Поддръжката на вътрешната мрежа е отговорност на държавните служби, които работят на територията на граничния пункт.
През изминалата нощ диспечерските екипи на ЧЕЗ не са регистрирани прекъсвания в електрозахранването към ГКПП „Кулата”. За този период не са подавани и сигнали към дежурните екипи за проблеми със захранването на граничния пункт. 
БЛИЦ припомня, че от МВР съобщиха по-рано, че токови удари  блокираха движението на ГКПП Кулата. Пункта е без ток от полунощ. Цялата информационна система на границата е извън строя. Има опашка от автомобили по посока Гърция. Едва ли повредата ще може да бъде отстранена в днешния ден, може би ще бъдат нужни дни за отстраняването й, съобщиха още от МВР и уточниха, че ще ползват авариен план за пропускане на превозните средства. /БЛИЦ