Нова експертиза обръща делото за смъртта на Чората на 180 градуса. Тя е изготвена от 5-ма лекари от ВМА, избрани лично от шефа на клиниката Стоян Тонев и независими американски експерти. Документът е внесен във Военно-апелативния съд, пише в. “Телеграф”.
Ако бъде приета, петимата полицаи, в чиито ръце умря соченият за наркобос Ангел Димитров, може да излязат чисти. Изводите на медиците, изготвили експертизата, сочат, че Чората е умрял от задушаване. Оказало се, че той имал старо заболяване на белия дроб, което се усложнило от приемането на големи дози кокаин.

Всъщност става въпрос за срастване на плеврите, разказаха източници от прокуратурата. При захвата на ченгетата по време на задържането достъпът на кислород секнал и той починал почти мигновено. Именно здравословният проблем, който имал Чората, изиграл ключова роля, за да се стигне до фаталния край. 

Последните анализи на делото сочат, че в случая с Ангел Димитров има съществени разминавания и при трите съдебни експертизи. Между първата и втората се забелязват съществени противоречия. 
Екипът на д-р Здравко Колев, който е написал първото заключение, е посочил, че основната причина за смъртта е кардиогенен шок. Установените увреждания по главата, лицето и тялото, причинени от твърди тъпи предмети, не са причинили смъртта, пише в заключението. 

Втората експертиза, на базата на която ченгетата бяха осъдени, казва, че скъсване на аортата вследствие на ритници е довела до смъртта на Чората.  /БЛИЦ