Сирийската мигрантска криза даде първа жертва, като този път дете се удави във водите край Гърция, след като лодка се е обърнала в близост до остров Лесбос. Това съобщава Reuters.

БЛИЦ припомня, че междувременно стана ясно, че има първи смъртен случай заради мигрантската криза на гръцко-турската граница.

Поне 1000 бежанци вече са преминали на територията на южната ни съседка, докато други 10 000 са направили опит да влязат в страната, след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че отново отваря вратите на страната към Европа.

Към момента се смята, че в Турция пребивават около 3,7 млн. сирийски бежанци, а още близо милион очакват помощ край границата, след като боевете в Сирия бяха възстановени през последните дни.

Атина обвини Анкара, че използва съдбите на тези хора, като оръжие, с което да упражни натиск върху Европейския съюз. “Движението е дирижирано и насърчавано от Турция“, каза говорител на гръцкото правителство.

В периода 2015-16 бяха регистрирани около 4000 смъртни случая във водите на Гърция, когато бе и най-голямата мигрантска вълна в Европа след Втората световна война.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!