Повече от седем часа двама млади мъже са бедствали с яхта в открито море по Южното Черноморие. Снощи към 19.30 часа с моторна яхта "Патриот Х" 26-годишният Марчо Марков и 24-годишният Стилян Танев излизат в открито море. Те тръгват от Китен, а целта им е яхтеното пристанище в Свети Влас "Марина Диневи". Но във времето, което се предполага, че ще пристигнат, те не са в порта. Оказва се, че са се отклонили от курса и са навлезли в открито море. Там са докато бензинът на яхтата свършва.
Тогава прекъсва радиовръзката и електрическото захранване. Бедстващите се обаждат до брега по мобилен телефон, съобщиха от Морската администрация - Бургас. От там веднага изпращат катер "Бургас" на спасителна операция, която започва в 21.30 часа.
Заради липсата на всякаква връзка с екипажа, издирването е изключително трудно. Изстреляни са няколко червени ракети, но без успех. От Морска администрация заповядат и на кораба-бункеровчик, който пътува за Варна, също да се включи в издирването.

И от "Агамемнон" изстрелват ракета, която помага да се установи мястото на бедстващата яхта - 6 мили североизточно от Бяла. Десет минути след полунощ катер "Бургас" се доближил до "Патриот Х", а "Агамемнон" продължил своя курс към Варна. Двадесет минути след полунощ бедстващата яхта била взета на буксир и откарана до пристанище "Марина Диневи" във Влас.
Двамата от екипажа са невредими, отървали се само с уплаха, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. /БЛИЦ