Двамата оцелели моряци от потъналия кораб „Толстой” са се свързали в 4.11 часа тази сутрин със спешния телефон 112. Обаждането е прието на руски език.

Системата е локализирала обаждането в района на Резово, в близост до турската граница. Инцидентът е подаден незабавно до Морска администрация, Гранична полиция, полицията и до дежурния на Министерството на външните работи. В 10.16 часа в издирването се е включил и хеликоптер от Министерството на отбраната. Операцията по издирването продължава. Оцелелите са изстреляли последната си сигнална ракета около 08:05 часа, по сигнал на спасителите и тя е била забелязана от територията на Царево. По информация, която корабокрушенците подават, става ясно, че се намират на импровизиран сал и виждат брега, но не могат да достигнат до него без чужда помощ. Единият от оцелелите е в тежко състояние, неадекватен и с висока температура.

Все още обече не са открити двамата моряци. Те са изпратили съобщения от мобилен телефон до близките си в Украйна по информация на посолството у нас.
Според дежурния в "Гранична полиция" в Бургас  в спасителната операция участват седем кораба, три от които на Военноморските сили и един турски търговски кораб, който се намира в района. Районът се оглежда по въздух и от два хеликоптера.

Вероятната причина за инцидента е състоянието на кораба и лошото време, отбеляза директорът  на Морска администрация Николай Апостолов. Имам съменние, че техническото състояние не е било добро, забелжките са твърде много по това състояние. Заради това за 10 дни е бил задържан кораба в Ростов на Дон преди време, каза той.

По целия бряг от Маслен нос до Резово са разположени наблюдателни постове, но според граничните полицаи плотът е нисък и няма светлоотражатели, което го прави трудно забележим от далечно разстояние.


Украинският кораб, плаващ под севернокорейски флаг,  "Толстой" потъна около 4 ч. сутринта вчера край нос Емине без да подаде сигнал за бедствие. На борда му е имало 10 -членен екипаж. /БЛИЦ