Днес се навършва една година от жестоката трагедия с пожара във влака София-Кардам, при който изгоряха 9 души.
Миналата година в нощта на 27 срещу 28 февруари 2008 г. пламнаха два от вагоните на композицията. При инцидента загинаха 19-годишната Валерия Желева, 25-годишният Даниел Вичев, директорът на Националния археологически институт професор Рашо Рашев, Мая Машева, 19-годишният Стоян Ковачев, Калчо Стефанов, Галина Иванова, Елена Халачева и Антоанета Тодорова. Телата бяха овъглени до неузнаваемост и на експертите бяха необходими 4 дни да идентифицират жертвите.

Пожарът възниква в купе номер 6 на кушет вагона. Незабавно е уведомен шафнерът на вагона, който предприема действия за потушаване на огъня. След като е установено, че пожарът не може да бъде загасен, той спира принудително влака с помощта на аварийната спирачка. В този момент огънят обхваща и спалния вагон.


През декември миналата година Окръжната прокуратура в Плевен повдигна обвинение за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебните задължения от страна на началник-влака Иванка Костадинова и шафнера Георги Георгиев. В началото на този месец прокуратурата в Плевен повдигна трето обвинение във връзка с пожара във влака София – Кардам. Георги Иванов, заместник-директор на „Пътнически превози”-София по експлоатация на „Спални и специални вагони, е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Разследването установява, че той е издал заповедта, с която на страничните врати на вагоните са поставени предпазни железни щифтове, които блокират отключващото устройство.


Пет от жертвите са от Добрич.  Панихида днес ще отслужи в Добрич Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Ще се отслужи и водосвет за здравето и благоденствието на добруджанци в присъствието на кмета Детелина Николова. /БЛИЦ