Пожар горя в бързия влак от Пловдив за София и Враца, съобщи bTV. Огънят тръгнал от незагасен фас. Само бързата намеса на бдителни пътници е предотвратила най-лошото.
Инцидентът е станал към 8:40 ч. Малко след гара Вакарел, на около 27 километра от София, пътници забелязват, че горят гумените и брезентовите уплътнения на една от вратите в четвърти вагон.

Тъй като хората в композицията не са били много, нарушителят бързо е разкрит. Оказва се 40-годишна жена с психични проблеми. Тя пътувала с майка си във второто купе на пострадалия вагон и често излизала в коридора да пуши цигара. Преди това дори е била глобена с 20 лева за нарушаване на забраната за тютюнопушене във влака.

Психично болна, да, в началото аз я намерих между Пловдив и Септември с цигара и тя си заплати, майка й я придружаваше и каза, че не може да овладее ситуацията, аз ги предупредих да приберат цигарите, разказа Янка Алексиева, кондуктор.
След санкцията жената отново пали цигара и хвърля незагасналия фас до вратата. Бдителни младежи обаче се оказват близо до мястото на инцидента. За да потушат пламъците, те използват два от служебните пожарогасители.
Заради инцидента влакът спира извънредно за няколко минути малко след гара Вакарел, но изоставането бързо е наваксано, а пътуващите в съседните вагони дори не разбрали за случилото се.
Служители обясниха, че пътниците често престъпват забраната за пушене, без да се замислят за последствията. Не ги смущават нито глобите, нито заплахата да бъдат принудително свалени, ако не си платят. /БЛИЦ