Френските самолети са пренасочени за гасене на пожара край самоковското село Горни Окол. Причината за това е разрастването на пожара там, съобщи Министерството на извънредните ситуации.
На територията на община Самоков е обявено „бедствено положение”. Горят сухи треви и иглолистна гора. Засегнати са около 40 000 дка гора, каза директорът на софийската областна дирекция на МИС Венцислав Григоров. Пожарът е обхванал площи между село Горни Окол и местността „Мечката” край язовир Искър”. Към този пожар са пренасочени френските самолети, които започват гасене от въздуха.
В гасенето на пожара участват екипи на РД „ПБС”, три спасителни екипа от Териториална дирекция на МИС – област София и военнослужещи. Пътят на огъня към Горни Окол е преграден и на този етап няма опасност пожарът да се разрасне към селото.

Продължава работата на екипите по гасенето на пожара в Рила. В 9.03 часа тази сутрин излетяха двата френски самолета „Канадер”. Лошата видимост, предизвикана от гъстия дим, затруднява тяхната работа. От снощи пожарът се разраства в посока Запад и спасителните екипи са пренасочени към тези участъци. В гасенето участват 260 човека от МВР, МИС, МО, МОСВ, парковете ”Рила” и “Пирин”, лесничейства и доброволци. /БЛИЦ