Няма опасност за жителите на Пловдив след обгазяването на квартал „Гаганица" със серен двуокис, заяви директорът на Гражданска защита инж. Атанас Атанасов, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
Последното замерване е направено към 4 ч. тази сутрин и при него не са отчетени вредни вещества във въздуха. До този момент няма данни за пострадали от отровното вещество.
Блиц припомня, че около 21.30 ч. изтече газ от цистерна, паркирана в двора на бившата „Мототехника“ на Карловско шосе в кв. „Гаганица“. Два часа по-късно е започнала евакуация на живеещите в района. Част от хората са се приютили при близки, други са пренощували във временен пункт в ДКЦ-3, трети обаче не са разбрали изобщо че има инцидент и са останали по домовете си.

Цистерната е собственост на фирма „Диоксид” ООД. Камионът е изведен още снощи извън територията на Пловдив и е под полицейско наблюдение. Прокуратурата е образувала дознание по чл. 350 и чл. 324 от НК – за замърсяване на въздуха, представляващо опасност за живота и здравето на хората, и за упражняване на дейност без съответното разрешение. Според окръжния прокурор Андрей Атанасов най-вероятно в бившата „Мототехника“ е организирана нерегламентирана станционарна станция за зареждане. /БЛИЦ