Икономически интереси е основната версия на прокуратурата за взривовете във военното поделение в столичния квартал "Челопечене" преди седмица. Това каза наблюдаващият военен прокурор по делото Евгени Иванов. Прокуратурата работи общо по три версии и не изключва и останалите две – умишлен пожар и авария по технически причини.
Разследващите обвързват икономическите интереси с опит да бъдат прикрити злоупотреби или с подготвяне терена на складовете за приватизация. Прокурор Иванов коментира, че от изключителна важност за установяването на причините, довели до взривовете, е огледът на място. Той започна в понеделник, но бе прекратен от съображения за сигурност. Още през май Военната прокуратура е образувала проверка за злоупотреби срещу отстранения временно началник на поделението Мирослав Митов. При разследването са получени сигнали от ДАНС, че в поделението липсват 200 тона боеприпаси. Междувременно Митов бе разпитан днес във връзка с воденото срещу него досъдебно производство. "Няма злоупотреби в поделението", беше лаконичен той. Според него той не бил разпитван, а била викната съпругата му, която също се яви във Военната прокуратура, придружавана от детето им.
Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски посочи в четвъртък, че е много важно да се разбере кое от звената на Министерство на отбраната е извършвало продажба на боеприпаси в миналото и кое в момента, защото до 2006 г. едно от звената на МО е извършвало продажби, а след това – друго. През 2002 г. е разрешено на поделението да продава гилзи и материали, а от 2006 г. с тази дейност се е заела Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО", под чиято шапка са ставали и много от далаверите със замени и продажба на военни имоти. /БЛИЦ