Военноокръжна прокуратура разследва инцидента, при който пострада тежко курсантка от НВУ “Васил Левски” във В. Търново. Основната версия, по която работи прокуратурата съвместно с Военна полиция, е самопрострелване, пише “Янтра ДНЕС”.

Според източници на изданието се проверяват и други версии за инцидента, на който е имало очевидци, но тепърва ще стане ясно как точно се е случило.

Пострадалото момиче е младши сержант, второкурсничка във факултет “Общовойскови” на военния вуз в старата столица.

Цял Калофер се моли за простреляната курсантка Микаела (ПЪРВИ СНИМКИ)

21-годишната курсантка се е простреляла в областта на гърдите със служебното си оръжие в четвъртък миналата седмица. Инцидентът е станал около 19,36 ч., докато момичето почиствало зачисления ѝ автомат “Калашников – 47”. На място веднага е пристигнал екип на Спешна помощ, момичето е откарано в тежко състояние в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Направена е животоспасяваща операция от д-р Драгош Методиев, гръден хирург от онкологичния център, д-р Владо Христов и д-р Иво Найденов.

В продължение на пет часа лекарският екип се бори за живота на пострадалата в операционната. В гръдната клетка е имало близо 2,5 л кръв, куршумът е засегнал белия дроб. След като бе стабилизирана в петък, е транспортирана с военния самолет “Спартан” във ВМА. Според проф. Евелина Одисеева, ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, пациентката е постъпила в стабилно, но тежко състояние и показателите за момента са добри, но все още има риск за живота ѝ. “Става въпрос за изключително тежко нараняване, защото има прострелване с мощно оръжие, какъвто е автомат “Калашников”, вследствие на което в гръдния кош е попаднал не само проектилът на патрона, но и взривните газове, които допълнително увреждат тъканите”, обясни началникът на ВМА бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски. Направеният още при пристигането скенер е показал почти унищожен горен лоб на левия бял дроб.

Още в петък лекарите уточниха, че е възможно да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб. “Ако се стигне до там, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, защото тя е млада и има достатъчно белодробна тъкан останала, за да поеме функцията. Правим всичко възможно, за да избегнем всякакви усложнения, но неминуемо заради естеството на огнестрелното нараняване, такива може да има от инфекциозно естество”, подчертава бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ