Поставянето на нови строителни заграждения срещу блок 68 във варненския ж.к. „Чайка” предизвика недоволство и спонтанен протест на граждани.  Причината е, че те смятат терена за зелена площ и са категорично против застрояването му, съобщава "Петел".

Огражденията са поставени по-рано днес, научи „Петел” от протестиращите. Следобед те платната бяха съборени и намачкани. На наш въпрос кой ги е съборил, един от демонстрантите отговори с усмивка: „Недоволният от застрояването вятър!”


Други протестиращи обясниха, че на мястото, подгодвяно за застрояване има стари детски площадки, които обаче нарочно са оставени да пустеят от общината. „Сега общинарите наричат мястото змиярник и ни питат защо сме против облагородяването му”, коментира участничка в импровизираното събрание. Срещу застрояването на терена се водят дела от години, но съдът не признава жителите на съседните блокове за заинтересована страна, защото нямат граница с въпросния имот.


Около час след началото на протеста на мястото дойде полицейски екип, както и представител на фирмата, поставила по-рано оградата. Той показа и на органите на реда, и на недоволните граждани документите за оградата, като коментира, че е съборено съоръжение, което струва пари.

Гражданите обаче преградиха мястото и не дадоха оградата да бъде възстановена. Конфликтът, който е един от многото по повод плановете за ново строителство в „Чайка”, вероятно ще продължи в следващите дни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!