Окръжен съд-Ловеч ще заседава на 7 ноември по делото за катастрофата, в която зам.-министърът на финансите Нихат Зия бе тежко ранен, а други четирима души загинаха на място. Кървавото ПТП се разигра на автомагистрала "Хемус" до ловешкото с. Микре на 8 декември 2006 г. Тогава шефът на Агенцията по финансово разузнаване Васил Киров (брат на шефа на НРС ген. Кирчо Киров), който пътуваше със Зия в едно и също служебно ауди, се размина по чудо без сериозни травми.
Според прокуратурата виновник номер 1 за смъртоносната катастрофа е Аглика Икономова от София. Тя е обвинена, че е предизвикала по непредпазливост смърт и телесни повреди на няколко лица, заяви днес отговорен източник.
На 7 ноември съдът ще изслуша заключението на на повторната автотехническа експертиза. Други нови доказателства не са поискани. Очаква се тогава да бъде решено делото.
Според ловешки магистрати тези дни пък Великотърновският апелативен съд изменил присъда от 27.2.2008 г. на Ловешкия окръжен съд срещу Димитър Х.К. за тежка катастрофа край ловешкото с. Сливек през 2006 г., при която загинаха трима. На основание чл.66, ал.1 от НК Великотърновският апелативен съд отложил изтърпяването на наложеното на подсъдимия наказание от 3 години лишаване от свобода за срок от 5 години. Потвърждава присъдата в останалата част. 35-годишният Димитър Х.К. е признат за виновен в това, че на 7.4.2006 г. на пътя Ловеч - Троян до с. Сливек връхлита челно с лек автомобил "Мерцедес" върху "ВАЗ 21013". От удара в руското автовозило загинаха на място 74-годишният шофьор Петко Христов от троянското с. Врабево и съпругата му Пешка /65 г./. Часове по-късно в ловешката болница издъхна и 46-годишната им дъщеря Татяна Анчина, учителка по физика в ловешката Природоматематическа гимназия. В автомелето оцеля със счупен крак единствено техният 11-годишен внук и син на Анчина. /Гергана Димитрова, БЛИЦ