27 загиват, а други десет са ранени на този ден през далечната 1988 г., когато самолет Як-40 на БГА Балкан катастрофира. Трагедията се разиграва при излитане от София за Варна, като машината се разбива в река Искър. Фаталният полет на компания „Балкан“ е минути преди правителствения полет, на борда на който е Тодор Живков. Държавният глава минава по същото трасе над останките от самолета-убиец. Дълги години катастрофата остава с гриф "Строго секретно" . 

Според очевидци самолетът не успява да набере височина и пада в реката. Телата на пътниците се замятали нагоре-надолу в огромни амплитуди. Онези, които били забравили да си сложат коланите, загинали моментално. Целият салон се обагрил в червено от шуртящата кръв. Малцината живи се задушили от отровните газове, които изтичали през пробития резервоар. Лютив дим и огнени кълбета излизали на талази и от кабината на пилота. Пасажерите, облечени в дрехи от изкуствена материя, се овъглили за секунди. По информация в медиите, в последната социалистическа авиокатастрофа оцеляват само 18-годишната Анета Боянова от София и стюардът.

През 2014 г. Анета разказа в интервю пред медиите за фаталния полет. Момичето се оказва на борда на злополучния самолет заедно с две свои приятелки на път за морето. 

Според Боянова пилотите отказвали изобщо да се качат на самолета. Това дочула от разговор между тях и хора на ДС, които ги подканяли да излетят преди часа по разписание. Проверката на пътниците, багажа и документите станала много бързо, което било нетипично. На летището цялата организация била променена покрай идването на държавния глава. По това време там е кацнала световноизвестната американска летяща очна клиника „Орбис“ и около 17.00 ч. той отива на преглед в самолета-клиника.

Полетът му с правителствения самолет Ту-154 първоначално е насрочен за същия час, но се отлага поради прегледа на Живков. Самият Първи не знаел за катастрофиралия самолет при излитането. Тя предполага, че са скрили това от него. Доказателство за това бил фактът, че последвали уволнения. Следват дълги години, в които Анета се възстановява от дълбоките изгаряния при известната д-р Кръстинова във Франция.