Хасковският административен съд отмени наказанието за бившия началник на полицията в Харманли Неделчо Кирилов, наложено му след катастрофата с бащата на президента Румен Радев – Георги Радев. Кирилов е бил наказан с порицание за срок от 1 г. за това, че не е упражнил контрол по отношение на документирането и обработването на катастрофата на 17 август.

Тогава Мерцедесът на бащата на президента се удари с триколка в кръгово кръстовище. Полицейският шеф е наказан и че не е предприел дисциплинарни мерки спрямо полицаите на катастрофата, пише haskovo.info.

За настъпилата катастрофа в Областната дирекция на МВР в Хасково е била извършена проверка от комисия на Главна дирекция „Национала полиция“. Проверката е била извършена по постъпил сигнал от Петър Христов, който твърдял, че инцидентът бил с участието на бащата на президента, който шофирал лекия автомобил, и при навлизане в кръговото движение не дал предимство на движещата се вътре триколка и се блъснал в нея. В справката се казва още, че в сигнала било посочено, че след това на мястото пристигнали полицаи, които извели водача от автомобила и се изтеглили на тротоара, в последствие пристигнал и бившият кмет на Харманли, като след около 30 минутен разговор триколката била вдигната от пътното платно и всички се разотишли. Междувременно водачът на триколката бил закаран в болница. Подателят на сигнала посочил също, че полицаите не извършили проби за алкохол на водачите, а случаят бил укрит.

Съдът счита, че заповедта за наказанието на бившия полицейски шеф е незаконосъобразнна. Съдът констатира нарушение на разпоредба, според която при определяне вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид тежестта на нарушението и настъпилите от него последици, обстоятелствата, при които е извършено, формата на вината и цялостното поведение на държавния служител по време на службата. В тази връзка съдът намира, че цялостното поведение на служителя по време на служба не е било взето предвид при налагане на наказание над установения в закона минимален размер. В заповедта липсват мотиви, обосноваващи налагане на наказание на служителя за максимално предвидения в закона срок, което е недопустимо.
Решението на съда подлежи на обжалване пред ВАС.

Припомняме, че след проверките младши автоконтрольор Митко Станков беше уволнен. Той също обжалва наказанието си.