Двама съпрузи са сред загиналите в адската катастрофа край Микре в петък. 53-годишната Стоименка Василева е била придружител на незрящия си мъж Кирил. Къщата им на ул. "Ставропол" в Перник вчера беше пуста, пише "Телеграф".
Съседите им бяха научили  само за смъртта на Стоименка и до късно следобед не знаеха дали Кирил е сред жертвите и се надяваха поне той да е оцелял. "Добри хора, кротки", обясни жена от съседната къща. Децата им държали съседното магазинче за хранителни стоки и с припечеленото помагали.

Друга от жертвите на касапницата на пътя - Веска Рангелова, също била придружителка на своя сляпа приятелка, която някога й била съседка. "Веска си замина", казваше с насълзени очи мъжът й Евлоги на съседи, които питаха къде е съпругата му, "Чух по новини и веднага разбрах. Взех телефона и я набрах по мобилния, но някой все ми затваряше", обясни опечаленият съпруг, докато погледът му се рееше някъде. Малко по-късно се обадили от полицията в Ловеч и потвърдили черната вест. Повечето от съседите на Веска на местната улица "Св. св. Кирил и Методий", не знаеха, че тя е сред загиналите в зверската катастрофа край Микре. По думите на мъжа й вчера дъщеря им заедно с дъщерята на сляпата приятелка на Веска тръгнали за Ловеч. Те както и близките на другите загинали трябваше да разпознаят телата на любимите си хора в местната морга. От полицията в Ловеч вчера не можаха да кажат колко от загиналите са били незрящи и колко са били техни придружители.

Кметът на Петник Вяра Церовска вчера заяви, че местни траурни агенции ще погребат загиналите за своя сметка. По думите й телата на жертвите ще бъдат транспортирани до Перник днес. Церовска каза още, че за почернените роднини ще бъдат отпуснати по 325 лева еднократна помощ. Понеделник е обявен за ден на траур в памет на жертвите от миньорския град.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!