Районната прокуратура в Ихтиман образува две досъдебни производства, заради пътните инциденти на магистрала "Тракия" вчера - едното е за верижна катастрофа в посока София, а другото за пострадала жена от Сърбия, която е пътувала за Пловдив. Пред "Хоризонт" окръжният прокурор на София Наталия Николова заяви, че част от пострадалите вече са дали показания.

Около двайсетина души, настанени в различни болници са разказали спомените си от зловещия пътен инцидент. Образуваните досъдебни производства са за нарушаване на Закона за движение по пътищата, в резултат на което са пострадали много хора. Но, уточни прокурор Николова, това е работен текст, защото тепърва ще се чака информация от различни институции: Кой е неизвестният извършител - шофьор, длъжностно лице, а може би, кои - ще стане ясно в края на разследването: Наталия Николова призна, че това е първият по мащабността и сложността си пътен инцидент в практиката на Софийската окръжна прокуратура. Справки от Института по метеоролология и хидрология към БАН, какви са били метеорологичните условия, справки от община Ихтиман относно статута на сметището, справка и от Пожарна и аварийна безопасност - София област. Гасени ли са пожари?

Колко пъти? Пожарът е бил изгасен, но се е получило едно остатъчно тлеене във вътрешността на сметището. Не е имало открит пламък. Разследваме всички обстоятелства, които биха довели до пътно-транспортно произшествие. На този етап, не мога да се ангажирам с виновно длъжностно лице или виновен водач. Преди да съберем всички доказателства, няма как да посочим конкретна причина.