Перничани най-рядко гинат на пътя. Това стана ясно от думите на новия началник на "Пътна полиция" Росен Рапчев.

Той изнесе данни, според които в миньорския град и областта от началото на годината са загинали 7 души, което в сравнение с териториите на другите областни дирекции си е своеобразно отличие. В Перник са най-малко и тежките катастрофи.

"480 души са загинали при катастрофи в страната от началото на годината, което с 33-ма по-малко от миналата година", каза Рапчев по време на конференция по пътна безопасност в Правец.

Там стана ясно още, че са издадени са общо 810 621 фиша за установени на място нарушения, а 412 371 са снимани с превишена скорост. Написаните актове са малко над 205 хиляди. Свалените регистрационни номера са 13 500, като 9054 са за каране без книжка. Пияните са били 3732-ма, а дрогираните малко над 1000. Росен Рапчев обясни, че у нас има 3,7 млн. регистрирани коли и 4 млн. шофьори.

Издадените от началото на годината шофьорски книжки пък са 276 хил. От тях 2000 са на чужденци, които са карали курсове и са преминали успешно изпитите у нас. От думите на Рапчев стана ясно още, че през следващата година ще заработят и новите камери в патрулките, които ще засичат издирвани коло в реално време. Това ще става при сканиране на номера и директна връзка с Шенгенската информационна система. Техническите им изисквания са да могат да засичат и колите без гражданска отговорност.