17-годишният Златомир Велчев от Айтос застава утре пред Окръжния съд в Бургас по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. Процесът тръгва точно 26 месеца, след като на 31 декември 2015 г., 15 минути преди настъпването на Нова година, при движение с несъобразена скорост на разклона за Българово по пътя Айтос – Бургас в пияно състояние се забива с автомобил „Пежо“ в мантинела.
Ударът бил толкова силен, че през десния прозорец на колата изхвърчал спътникът му – 17-годишният Велислав Вълков. Младежът паднал в дере и загинал на място. При инцидентът пострадали още две момчета- 15-годишният тогава Дафин Ставрев и 19-годишният Стоян Кърев. Първоначално и Златомир и оцелелите пътници твърдели, че зад волана е бил Велислав. Експертизата обаче показала, че именно Златомир е карал колата. Шофирал е без книжка, със скорост 125 км/ч при максимално допустима 90 км/ч. В кръвта си имал 0.84 промила алкохол.
 

Подсъдимият и жертвата били в една компания и празнували новогодишната нощ, уточнават от прокуратурата. По време на тържеството пили  алкохол. След това решили да вземат колата на бащата на свой познат. Така общо четирима души тръгнали от бургаския комплекс „Меден рудник“, където празнували към Айтос, където се намирала компания от техни познати. Трагедията се разиграла на връщане от новогодишния купон.
 
Срещу Златомир е повдигнато обвинение по чл. 343, ал. 3, б. „Б“, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. За това престъпление законът предвижда от 3 до 15 г. затвор. Ако извършителят е бил непълнолетен, както в конкретния случай, той може да получи до 5 г. лишаване от свобода.  
  
Припомняме, че Златомир беше задържан от полицията  в Карнобат към 02.30 часа на 26 февруари т.г., след като бе заловен да кара надрусан с коктейл от амфетамини и метаамфетамини лек автомобил „Мерцедес“.  При проверката било установено, че тийнейджърът не само е неправоспособен водач, но и е застанал зад волана по време на едногодишно административно наказание, наложено му за същото престъпление.

От МВР уточняват, че на 28 януари, в дома му на ул. „Орлово“ криминалисти откриха 37 топчета с марихуана и електронна везна - за разпределяне на дози.

Източник: burgasinfo.com