Водачът на автобуса, катастрофирал на "Тракия", по всяка вероятност е сменил другия шофьор някъде по трасето от Слънчев бряг за София. Това съобщи на брифинг управителят на "Юнион Ивкони" Георги Атанасов.
Такова е заключението след извършена вътрешна проверка в транспортната фирма. Заради водените следствени действия по случая обаче Атанасов не пожела да съобщи повече подробности, защото съмненията били на 10 процента.

Припомняме, че в понеделник автобус, пътуващ по направлението София - Слънчев бряг, се обърна на магистрала "Тракия". При инцидента пострадаха 17 души, които бяха откарани с различни травми и оплаквания, без опасност за живота в болниците в Ямбол и Бургас. За инцидента бе обвинен шофьорът на автобуса.

От компанията разполагали с пълната налична документация, свързана с курса Слънчев бряг - София, започнал по график в 6.10 ч. на 30 октомври. От фирмата ще осигурят пълно съдействие на разследващите органи за изясняване на обстоятелствата около транспортния инцидент, уверил е Атанасов.

Приключилата вчера вътрешна проверка на транспортната фирма е показала, че курсът по редовната линия София - Слънчев бряг, с начален час 17.00 ч., е бил подготвен по регламент и "със 100 процента изрядно и надлежно заверена документация". Превозното средство е било с работещ изправен тахограф, спирачен апарат, разписание, лиценз, попълване на дневник и т. н., каза управителят Атанасов.

Министър Ивайло Московски съобщи вчера за общо 28 акта на фирмата от началото на годината, две от които на юридическото лице и 26 на шофьорите. От "Юнион Ивкони" обаче твърдят, че към фирмата има един акт, който те оспорват, а тези на шофьорите не са тяхно достояние. "На фона на автопарк от 400 автобуса с 400 курса ежедневно и превозени 4 млн. пътници годишно - в този обем, 28-те акта са 4 процента", коментира Георги Атанасов.

Той каза още, че фирмата страда от недостиг на шофьори, което е проблем на целия бранш. Освен това бюджетът не компенсирал социалните отстъпки на компанията за деца, ученици, пенсионери, военноинвалиди и др. категории.