Загубихме 35 деца на пътя миналата година, което прави що-годе една празна класна стая. Това каза Заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на първата помощ.

"Това са едни сериозни цифри, които не могат да не ни тревожат. За това е важно всички участници в пътното движение да обърнат внимание, да бъдат внимателни на пътя , защото наистина е много тъжно, когато виждаме такава статистика", допълни още тя.

Тодоровска поясни, че България е водач в негативен план, по загинали и ранени на брой население.

„Всички се опитваме да направим нещо по безопасността на движение по пътищата в България. Искаме да насочим вниманието си към децата, към тяхната безопасност както в училище, така и на улицата.

Понеже знаете, че много деца стават жертва на пътни транспортни произшествия, бихме иска ли да ги предпазим и още веднъж да алармираме обществото да бъде по-внимателно на пътя, за да се запази живота и здравето на децата ни“, коментира Тодоровска.

Тя поясни, че стават различни инциденти в училищата, в детските градини с децата навън, затова е важно да се обърне внимание как да се движат децата по пътя.

„Желателно е да бъдат облечени с по светли дрехи през есенно-зимния сезон, когато рано се стъмва или те трудно се виждат от водачите на моторни превозни средства.

Всички трябва да бъдем внимателни, важно е децата да се оглеждат добре, да преминават само по пешеходните пътеки, така че да може да спасим повече деца, да имаме по-малко жертви на пътя тази година, защото нашата радост са децата и ние бихме искали да имаме повече здрави и усмихнати деца“, коментира още Надежда Тодоровска.