В случая с катастрофата на украинския пътнически самолет в Техеран като приоритетна версия трябва да се разглежда възможността в него да е попаднала ракета и дори извършване на терористичен акт. 

Това твърди авиоекспертът и бивш сътрудник на конструкторското бюро "Сухой" Вадим Лукашевич. 

Той е убеден, че нито една от тези две версии не трябва да бъде изключена и отбелязва, че Боингът пада в момент, когато отношенията между Иран и САЩ са били максимално обострени. 

"Именно и заради това версията за терористичен акт или попаднала ракета трябва да бъде приоритетна", обяснява експертът. 

В момента като основна причина за тежката катастрофа се изтъква запалването на двигателя.

По думите на Лукашевич, обаче, това не е причина, а следствие от случилото се на борда. 

"Освен това на видеото от падането на самолета, ако е достоверно, се вижда, че самолетът се срива под ъгъл 25 градуса и вече е горял, тоест - бил е неуправляем", добавя той. 

Експертът отбелязва, че уврежданията, открити на отломките от самолета, биха могли да се появят при попадането на осколки от зенитна ракета. При това, според него, самолетът се е взривил при удара си в земята. 

Лукашевич се възмущава и от "безхаберието" на иранските власти, които не са затворили въздушното си пространство на фона на разгарящия се конфликт със САЩ. 

По-рано посолството на Украйна в Иран нарече приоритетна версията за техническа неизправност на самолета и изключи терористичен акт.

Малко след това същото съобщение бе редактирано и посочването на възможни причини бе премахнато. 

Украинският Боинг 737 падна в района на летището в Техеран почти веднага след излитането си тази сутрин.

На борда са се намирали 168 души пътници и 9 - екипаж. Всички те са загинали. 

Превод БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ