29-годишният украинец Виктор Кулчу, който е ареста след страшната катастрофа, последвана от експлозия, в Прохода на републиката, разкри пред полицаи какво се е случило в секундите след удара и преди взрива.
 
Той заявил при първия разпит, че веднага след удара извадил пожарогасителя от БМВ-то си и пробвал да изгаси пламъците, но взривът от бутилката бил толкова силен, че се наложило да избяга встрани, съобщава „Телеграф“.
 
Както БЛИЦ съобщи, на 4 октомври вечерта колата му се врязала в „Ауди“-то на пенсионирания миньор Николай Славов. Той се возел с жена си Татяна и двете внучета – 5-годишната Йоана и 15-годиния Николай. След удара последвала експлозия, при която загинало цялото семейство.
 
От събраните до момента доказателства няма данни за употреба на алкохол или дрога на чужденеца. Не е била много по-висока от разрешените за това място 60 км/ч, обясниха от прокуратурата.
 
Мъжът е работил известно време в „Булметал“-Гурково, след това се прехвърлил като водач на ТИР в съседното градче Николаево.
 
Близките му живеят в населеното предимно с бесарабски българи градче Твърдица, недалеч от Одеса.
 
В същото време българската община Твърдица и село Шивачево, където живеело загиналото семейство, обявиха тридневен траур.
 
Николай Славов работил до пенсионирането си като миньор, съпругата му Татяна била продавачка.
 
Загиналите деца са от разтрогнатия брак на сина им, който често пътувал в чужбина. Малката Йоана живеела в Лясково при майка си, но често ходела на гости на баба и дядо.
 
Във фаталната вечер четиримата пътували за Шивачево за почивните дни.
 
Тепърва ще се изяснява кога и при какви обстоятелства е била монтирана взривилата се газова бутилка.