Стана  вече повече от опасно да се пътува в тъмната част на денонощието през котленския проход. Ужасът - внезапно пред автомобилът ти изневиделица да се появи рогат добитък, спохожда почти всички водачи на МПС, имащи нещастието да пътуват край Котел на фарове, пише kotelnews.com.


Поредният тежък инцидент е само на 2 км. от града. Пътуващ по редовната линия Шумен-Котел-Сливен пътнически микробус, помита стадо биволи. След челния удар с превозното средство на място в брутално меле загиват три бивола. Автомобилът е сериозно смачкан в дясната предна част, за щастие сред пасажерите няма пострадали.

„Ако беше лека кола какво щеше да стане? Едвам успях да овладея микробуса, да останем на платното и да не се хвърлим в дерето, хора возя. По този път тези животните вече са от години, не е от днес не е от вчера. Някой не иска да се оправят тези работи, чакат хора ли да загинат?”, коментира афектираният водач на буса.

Представител на фирмата превозвач с нескрито  възмущение запита докога ще се правят експерименти със здравето и живота на хората пътуващи в този участък на пътя? "Тези добитъци денонощно са по пътя и край него, като се почне от с. Градец  покрай Котел та чак до с. Тича. Никой не взима мерки. Вече не е за пътуване нощем. Години наред аз също съм се занимавал с животновъдство. Пораснал съм сред животните, имал съм 200-300 овце, гледал съм какви ли не добитъци, но никога държавата не ми е дала и лев за това, че ги гледам", казва още той и допълва.

"На тези биволи сега кой е собственика, никой не идва, нито на марките им има номера. Не ми се мисли какво можеше да стане с пътниците в микробуса, добре, че шофьора е опитен и овладял колата, иначе всичките да са в дерето, не искам и да си го представям. И кой носи отговорност, фирмата, кой е виновен шофьора. Стана нетърпимо, от тук до Тича коне, крави и биволи, към Градец пак същото. Какво се чака да стане непоправимото ли?", пита риторично още той.

Безжизнените трупове на клетите животни, с примки през врата бяха изтеглени чрез лебедката на специализирания автомобил на ПБЗН-Котел до близката отбивка. До късно вечерта на мястото на инцидента собственикът на животните не се появи. На сутринта от труповете няма и следа. В града се носят коментари, че живеещото в близост семейство лешояди, до изгрев слънце са изплюскали всичко.

Има и версия как въпросните животни без собственик, са бежанци, кой знае от къде дошли и за къде тръгнали.